Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 05:27 ч., тогава е зимното слънцестоене. Този ден ще бъде най-късият в годината, траещ само 9 часа и 3 минути за София, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра "Астрономия" във Физическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", цитиран от БТА.

Тази година, както и останалите сезони, официално зимата ще започне по-късно поради това, че 2023 г. предхожда високосна година. За сравнение, догодина астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 11:20 ч. - с почти 18 часа по-рано, уточни той.

Маркишки е автор на изданието "Гид на любителя астроном" на Катедра "Астрономия" във Физическия факултет на СУ, което се издава вече традиционно.

Той припомни, че последният за годината метеорен поток е Урсиди, който е активен от 17 до 26 декември. Максимумът му за 2023 г. е на 23 декември около 06:00 часа българско време. Тогава ще могат да се наброят около 10 средно бързи метеора за час. В нощта на 22 срещу 23 декември Луната ще залезе в 04:09 часа за София с 84% осветен диск и няма да затруднява наблюденията по време на самия максимум. На 23 декември Слънцето ще изгрее в 07:54 часа за София, а визуални наблюдения ще могат да се провеждат до около 06:45 часа.

Родителското тяло на потока Урсиди е кометата 8P/Tuttle (Тътл) с орбитален период 13,6 години. За последен път тя премина през перихелия си на 27 август 2021 г., т.е. сравнително скоро, поради което може да се очаква повишена метеорна активност, четем в изданието на Катедра "Астрономия".

За разлика от астрономическата, климатично зимата вече е в разгара си. Зимният сезон климатолозите определят като периода от 1 декември до края на февруари.

Времето у нас в следващите дни ще бъде динамично, но сериозни снеговалежи преди Коледните празници не се очакват.

До края на деня днес облачността над страната ще бъде променлива, намаляваща следобед за кратко до незначителна, преди да се увеличи отново.

Преди обяд ще бъде ветровито, в Дунавската равнина със силен вятър от запад-северозапад, който в следобедните часове временно ще отслабва и стихва. Дневните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса.

През нощта ще бъде облачно. След полунощ от северозапад ще започнат превалявания от дъжд. В източните райони и в планините ще духа слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще бъдат от 0 до 5 градуса. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в низините до умерен и силен. Преваляванията ще обхванат северните и западни райони, а около обяд и южните и източни, но от запад бързо ще спират. В края на процеса по високите места на запад и Предбалкана дъждът за кратко ще преминава в мокър сняг. В столицата също ще превали дъжд и мокър сняг, но образуване на трайна снежна покривка е малко вероятно.

Дневните температури ще са от 6 до 11 градуса.

Утре отново над по-голямата част от нашия континент времето ще бъде облачно, на много места в превалявания от дъжд, а сняг ще превали във Варшава. По-високи ще бъдат температурите на юг. Над Балканите ще премине бърз атмосферен фронт, ще бъде ветровито и за кратко ще превали дъжд, в планините - сняг.

В събота ще има променлива облачност. Ще бъде ветровито, със силен  и бурен северозападен вятър. Дъжд ще превали за кратко на отделни места в Северна България и около Балкана. По високите места валежите ще бъдат от сняг, но няма да са значителни. Температурите денем ще бъдат около и под 10 градуса.

В неделя, деня на Бъдни вечер, ще има променлива облачност. Ще остане ветровито, а температурите ще се повишат и ще са от 8 до 14 градуса, по-ниски в Североизточна България, до 5-7 градуса.

На деня на Коледа, понеделник, 25 декември, ще се радваме на пролетни температури, от 13 до 18-19 градуса и предимно слънчево време. Вятърът ще отслабне, но в Дунавската равнина на моменти все още ще бъде с умерени пориви.

Топло за декември ще остане и във вторник, а в сряда дневните температури слабо ще се понижат.