Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри износа на втечнен природен газ от проект за изкопаеми горива в Аляска, което предизвика обвинения, че той пуска още една "въглеродна бомба", съобщава Guardian.

В четвъртък миналата седмица американското министерство на енергетиката одобри проекта на Alaska Gasline Development Corp (AGDC) за износ на втечнен природен газ за страни, с които САЩ нямат споразумение за свободна търговия, а те са предимно в Азия, продължава изданието.

Поддръжниците на проекта на стойност около 39 млрд. долара очакват той да започне да функционира до 2030 г., ако получи необходимите разрешителни, допълва изданието.

"Председателството на Джо Байдън по въпросите на климата излиза от релси", казва Лукас Рос от "Приятели на Земята", като посочва, че това е второто одобрение на САЩ за "мегапроект за изкопаеми горива" в рамките на няколко месеца.

В тази връзка Financial Times съобщава, че "силната конкуренция между разработчиците и нарастващите разходи усложняват усилията за пускане в действие на нови проекти за втечнен природен газ в САЩ, дори когато последиците от руската инвазия в Украйна създават огромен апетит за износ на американско гориво".

Новината идва, след като вчера американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери заяви, че не може да има "връщане назад" в прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия, съобщава Politico.

"Много страни трябва да увеличат усилията си, включително и нашата, за да намалят по-бързо емисиите, да внедрят по-бързо възобновяеми енергийни източници, да въведат по-бързо нови технологии - всичко това трябва да се случи", заяви той на срещата на Г-7 в Япония.

Междувременно FT съобщава, че Кери е "защитил Обединените арабски емирства от "несправедливи" критики за ролята им на домакин на тазгодишната конференция COP28 в Дубай, като е заявил, че е важно страните производителки на петрол да се включат в преговорите на ООН за околната среда".