Докладът на американски и европейски учени климатолози, фокусиран върху затоплянето на Арктика, беше публикуван в понеделник. Той показва, бързото затопляне на Арктика (от 3 до 5 пъти по-бързо, в сравнение със средното за планетата), има и ще продължава да има масивни и отрицателни въздействия върху климата по целия свят.

Новата статия, озаглавена "Ключови показатели за изменението на климата в Арктика: 1971-2017 г.", е работа на учени от Международния изследователски център по Арктика към Университета на Аляска във Феърбанкс и Геоложката инспекция на Дания и Гренландия в Копенхаген (GUES).

>>>Виж снимки от Арктика>>>

"Арктическата система се отдалечава от състоянието си от 20-ти век се срива към безпрецедентно, непознато до момента такова, с последици не само в рамките на Арктика, но и извън нея." споделя единият от изследователите, Джейсън Бокс от GUES.

"Тъй като атмосферата в Арктика се затопля по-бързо от останалия свят, аномалните климатични условия в Европа, Северна Америка и Азия стават все по-устойчиви, което води и до екстремни метеорологични условия. Друг пример е нарушаването на циркулацията в океана, която може допълнително да дестабилизира климата, например охлаждане в Северозападна Европа и усилване на бурите. "

Джон Уолш, главен специалист в изследователския център на AUF, е този, който нарича арктическите въздушни температури "спусъкът на зареден пистолет":

"- Не очаквах, че връзката с температурата ще бъде толкова силна, каквато открихме" - споделя Уолш. "Всички променливи са свързани с температурата. Всички компоненти на арктическата система участват в тази промяна."

Изследването, публикувано в понеделник в списанието Еnvironmental Research Letters, е първото по рода си, което съчетава наблюденията на физическите климатични показатели като снежна покривка, валежи и сезонни изменения на морския лед с биологични въздействия, като несъответствие във времето на цъфтеж и работата на насекомите-опрашители. Според Уолш: "Никога не са събрани толкова много арктически индикатори в един документ".

Новото изследване идва, когато данните за температурата в полярните региони продължават да бележат рекорд след рекорд. Миналата седмица климатолозите съобщиха, че Аляска е имала най-високите мартенски температури, отбелязани някога в историята.

Температурите на територията на цялата и територия през миналия месец са били средно с 27 ° F, с цели 4 градуса по-високи от рекордните стойности от 1965 г.

Миналия месец обширен доклад на програмата на ООН за околната среда (ENUP) предупреди , че зимните температури в Арктика вече са на безпрецедентно променени нива по такъв начин, че значителното повишаване на морското равнище вече е неизбежно през този век.

Повишаването на температурите, заедно с окисляването на океана, замърсяването и размразяването на вечната замръзналост застрашават Арктика и повече от четири милиона души, които живеят в нея, включително 10% от коренното население. Но, както отбеляза изпълнителният директор на UNEP Джойс Мсуя по това време, "това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика."

Това предупреждение беше отразено от изследователите, които стоят зад новото проучване в понеделник. Те се надяват, че констатациите за температурите на въздуха и деликатните взаимовръзки между климата и други природни системи в Арктика ще осигурят основа за по-интегрирано разбиране за Арктика и нейната роля в динамиката на биогеофизиката на Земята.

Харесайте нашата Фейсбук-страница