Приема се, че средноденонощна температура от 7 градуса е границата, под която трябва да сменим летните гуми със зимни. Под тази температура твърдият материал на летните гуми става прекалено твърд, сцеплението - лошо, а шофирането - опасно, дори ако по пътя все още няма лед или сняг.

Времето невинаги се съобразява с календара, нито със спомените ни от "бабино време". В момента температурите са все още твърде високи за зимни гуми. Дори прогнозите не сочат сериозно и трайно захлаждане в следващите десетина дни. Напротив, от края на тази седмица температурите в много райони на страната ще се върнат към стойности около 25-градусовата отметка на термометъра.

Ако някой все пак държи да избегне опашките пред центровете за смяна на гуми на следващия ден след първия сняг, разбира се, може да го направи и  сега.

Но ето какви са били средноденонощните температури в някои градове на страната вчера, а кога, дали и как да направи смяната на гумите на автомобила си, всеки  може да прецени и вземе решение сам.

От началото на октомври до вчера температурите непрекъснато са били над обичайните с 1 до 3 градуса. Вчера те са близки до тях, а ето какви са средноденонощните стойности.

За Видин - 12 градуса.

Ловеч - 11.8, Варна - кръгло 14 градуса.

Единственото място, където можете спокойно да сложите зимни гуми е...връх Мургаш. Там средната температура вчера е кръгло 4 градуса и макар с малко, тя е под границата за "обуване" със зимни гуми.

В София и Благоевград вчера температурата средно за деня е била 11 градуса и половина, а в Пловдив - кръгло 15 градуса.

В Кърджали тази стойност е 15 градуса, в Сливен - 15.5, в Бургас - 16, в Сандански - над 17 градуса. 

Отново следва да се има предвид, че посочените стойности са средноденонощни, т.е през деня, когато се извършват по-голямата част от пътуванията, температурите са над 20 градуса и след мимолетното застудяване към сряда-четвъртък тази седмица от уикенда ще имаме почти летни температури и дори минималните ще остават обикновено над 6-7 градуса.

Така че, отговорът на въпроса в заглавието е: към момента, ако не съществува някаква друга причина да сторите това, може да изчакате поне десетина дни със смяната на гумите със зимни. Междувременно, ако следите редовно vremeto.dir.bg, ще знаете кога е дошъл точният момент да извършите тази операция.