Настоящият декември, от който остават по-малко от половин денонощие, е най-топлият сред последните календарни месеци за това хилядолетие.

Месечната му аномалия е близо 3.4  градуса, тоест той е по-топъл от нормалното с 3 градуса и половина.

>>>Мека зима: галерия снимки>>>>>

Трябва да се отбележи, че януари и февруари са доста по-екстремни от първия си зимен събрат. Така, например февруари се е случвал с по 4-5 градуса под, но и 6-7 градуса над норма. В същото време, декември за последно е бил много студен праз далечната 2001 година, когато месечната му аномалия е била минус 5.3 градуса.

Оттогава, т е почти 2 десетилетия, декември не е повтарял подобен подвиг, бивайки на 2 пъти с по около 2 градуса под норма, при това - през първата декада на настоящия век.

След 2011 година декември вече няма сериозни отрицателни аномалии, но няма и кой знае какви положителни, за разлика от събратята си януари и февруари, които са били и с по 6-7 градуса по-топли от нормалното.

Декември на два пъти, при това през последните 3 години е имал положителна аномалия от над 2 градуса, съответно през 2017 година е бил с 2.3 по-топъл и през миналата 2019 с 2.4 по-топъл от обичайното.

В този смисъл, настоящият декември средно за страната с почти 3.4 градуса над норма е новост за това хилядолетие.

Ще продължи ли януари традицията на предшественика ни ще узнаем скоро, но поне до 9-10 число на месеца не предстоят сериозни застудявания.

Промяна в циркулацията се очаква в началото на втората десетдневка на месеца, но това на професионален жаргон се намира "в опашките" и все още не може да се каже колко интензивно застудяване ни предстои и дали, къде и колко сняг да очакваме.

Следете плътно анализите и прогнозите ни и  в следващите дни.