Отбелязването му води началото си от САЩ, а за пръв път е отбелязан през 1894 година.

Скоро празникът, който придобива популярност, благодарение на медиите, започва масово да се провежда в други държави, като идва и в Европа и в момента се провежда като част от биологичната програма на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" в много страни по света.

Историята на развитието на Деня на птиците в Русия е интересна. Идеята да се помогне на птиците попада на плодородна почва. Още по  време на Царска Русия е организирана защита на птиците, а в началото на 20-ти век няколко десетки организации вече са ангажирани с това.

Възрастни и деца в този ден поставят нови хранилки и къщички за птици в дивата природа.

Птиците  притежават забележителни адаптивни възможности, благодарение на което преживяват екологичен разцвет.  Разпространени са по цялата Земя, а със съществуващите над 9800 вида, птиците са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни.

>>>Виж галерия от снимки на някои от тези прекрасни същества>>>

Около 1200 вида птици са застрашени от изчезване.

Птиците съставят един много хомогенен и специализиран клас, който заедно с този на влечугите, образува групата Sauropsida.  

Те са топлокръвни животни, поддържащи температура на тялото си между 37,8 °C и 45,5 °C. Имат висока скорост на метаболитните процеси, като изключенията са много малко (козодоят понижава температурата на тялото си по време на зимен сън).

Зрението и слухът са отлични при повечето птици, но обонянието и вкусът рядко са развити. Размерите им са разнообразни, като се започне с колибрито, което тежи 2 g при дължина на тялото 2,8 cm и размах на крилете 6 cm, и се стигне до щрауса с неговите до 200 kg и дължина на тялото 2,6 m

Датата на празника не е избрана случайно: по това време птиците се връщат от топлите страни.

През май има още един много известен "птичи" празник - Световният ден на мигриращите птици.