Майката природа ни дава много невероятни неща. Царете на света на флората - дърветата, могат да поднесат много изненади. Вижте галерията от 12 дървета, които си струва да се видят (поне на снимки).

1. Дървото- "Полилей", САЩ

Преди осемдесет години, Чарли Ъндърууд решил да създаде пътна атракция в своя имот. Той изрязал дупка с размера на кола в гигантската си секвоя. Възрастта на дървото е 2.4 хиляди години

2. Дърво на живота, Бахрейн

То расте в уединение в пустинята Бахрейн за километри от всякакво друго дърво или водоизточник. 400-годишното дърво е чудо на оцеляването. Местните вярват, че Дървото на живота се намира на мястото, където някога е разцъфнала Едемската градина.

Ключът към успеха на стъблото му е коренът, който слиза по-дълбоко от 35 метра и достига до подземни води.

4. Дървото Туле, Мексико

В двора на църква расте огромен мексикански таксодиум на две хиляди години. Дървото се слави с най-големия ствол на планетата. Обиколката му е 42 метра. Трябват 30 души да се хванат за ръце, за да го прегърнат.

4. Тисът на Фортингела, Шотландия

Това дърво е на повече от три хиляди години. Това е най-старото дърво във Великобритания и може би в цяла Европа. Напоследък дървото е променило пола си от мъжки на женски

5. Ангелски дъб, САЩ

Възрастта на дървото е 1,5 хиляди години, височината е 20 метра, диаметърът на ствола е 2,7 метра. Неговата корона дава сянка от 1,5 хиляди квадратни метра.

6. Драцената Кинабар, Йемен

Вечнозеленото дърво е като растение от друга планета. Още по-изненадващо е тъмно червената смола, която тече, ако дървото е наранено. Това  е  и една от причините тези дървета се наричат ​​също драконови.

7. Великият банян, Индия

Това огромно дърво заема площ от повече от два хектара. Според легендата, гигантският банян е поникнал, когато г-жа Тиммама, вярна до гроб на мъжа си, се е изгорила доброволно в погребалната клада на съпруга си след смъртта му, през 1394 г.

8. Самотният Кипарис, САЩ

Легендарният кипарис расте на гранитна скала с изглед към Тихия океан. Смята се, че дървото е на 250 години.

9. Тъмната жива ограда, Северна Ирландия

Тунелът от букови дървета е известен на феновете на "Играта на тронове" като Кралския път. Дърветата, засадени в края на XVII век. Тунелът дори има свой собствен призрак - тайнствената Сива дама, която се скита из него и изчезва, минавайки покрай последното му дърво.

10. Салнедския Голям Баобаб, Южна Африка

Счита се за най-голямото и вероятно най-старото в света. В 10-метровото стебло има бар и винарска изба

11. Джая Шри Маха Бодхи, Шри Ланка

Свещената смокиня - най-старото дърво, засадено от човека. То било засадено през 249 г. пр. Хр.

Мнозина вярват, че фиданките са били отрязани от дървото на Шри Маха Бодхи в Индия, при което Буда е постигнал своето просветление

12. Многоцветната гора, САЩ

Преливащите евкалиптови дървета са нашарени с многоцветни петна в зелено, лилаво, оранжево и бордо, когато кората им се откъсне. Цветната гора на Хавайските острови е едно от най-добрите места за наблюдение на тези дървета.