Осем години след последната си актуализация за климата, ООН ще публикува доклад в понеделник, който вероятно ще отправи още по-категорични предупреждения за това колко бързо се затопля планетата и колко разрушителни могат да бъдат последствията, предаде Ройтерс.

След последния доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните (IPCC) от 2013 г., емисиите на парникови газове и средната глобална температура продължават да се покачват.

Новият доклад ще прогнозира още колко емисии могат да се отделят в атмосферата, преди средната глобална температура да се повиши над 1,5 градуса Целзий.

Ревизираният бюджет за въглеродни емисии може да послужи като ръководство за правителствата, когато набелязват собствените си планове за намаляване на емисиите преди голямата конференция на ООН за климата през ноември.

Учени казват, че човечеството трябва да намали наполовина глобалните емисии до 2030 г. и да ги сведе до нулеви нива до 2050 г., за да бъде предотвратено глобалното затопляне над 1,5 градуса Целзий, което може да предизвика катастрофални последствия по света.

Климатичните промени вече подхранват смъртоносно и пагубно време по целия свят. Почти всички ледници на планетата се топят по-бързо. Ураганите са по-силни.

Само тази година безпрецедентни дъждове отприщиха наводнения в части от Централен Китай и Европа, докато горски пожари бушуват в Сибир, американския Запад и Средиземноморието.

"Докладът ще обхване не само факта, че чупим всички рекорди относно въздействието на климатичните промени, но и ще покаже, че светът днес се намира на неизследвана територия по отношение на покачването на морското равнище и ледената покривка", казва Кели Левин от Фонда за Земята на Безос.

Като цяло докладът "ще подчертае спешната необходимост правителствата да засилят действията по отношение климата", допълва Левин. И докато в доклада от 2013 г. се посочваше, че е "изключително вероятно" човешката индустрия да е причина за климатичните промени, което предполага, че учените са били поне 95 процента уверени в това изявление, тазгодишният доклад вероятно ще използва още по-категорична формулировка.