Американски учени потвърдиха, че нивата на трите най-важни топлозадържащи газове в атмосферата са достигнали нови рекордни стойности през миналата година, съобщава "Гардиън".

По данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) глобалната концентрация на CO2 се е повишила средно до 419 частици на милион (ppm) през 2023 г., докато метанът е нараснал средно до 1922 частици на милиард (ppb), а азотният оксид се е покачил леко до 336ppb, пише изданието.

Увеличенията "не достигат рекордните скокове, наблюдавани през последните години..., но все пак представляват сериозна промяна в състава на атмосферата дори в сравнение със ситуацията отпреди само едно десетилетие", допълва изданието.

Статията цитира Ванда Грубишич, директор на лабораторията за глобален мониторинг на NOAA, която казва: "Както показват тези цифри, все още ни предстои много работа, за да постигнем значителен напредък в намаляването на количеството парникови газове, които се натрупват в атмосферата."

Асошиейтед прес цитира климатолога д-р Роб Джаксън, който не е участвал в изследването, който казва, че "десетилетният скок на метана трябва да ни ужасява". Той продължава: "Замърсяването с изкопаеми горива води до затопляне на природни системи като влажните зони и вечната замръзналост. Тези екосистеми отделят още повече парникови газове, тъй като се нагряват. Попаднали сме между скала и овъглено място."

Междувременно Ройтерс отразява нов доклад на базираната в Лондон Агенция за разследване на околната среда (EIA), в който се предупреждава, че големи количества затоплящи климата хладилни газове от Китай и Турция се внасят нелегално в Европа.

В резултат на двугодишно разследване под прикритие EIA установява, че правоприлагащите органи в Европейския съюз се затрудняват да проследят незаконните доставки на флуоровъглеводороди (HFC), влизащи през Турция, Русия или Украйна, като контрабандистите прибягват до все по-сложни тактики, за да избегнат разкриването им, обяснява информационният бюлетин.

В него се добавя: "Като част от изменението от Кигали от 2016 г. на Монреалския протокол, европейските и други индустриални държави се ангажират да намалят употребата на HFC с 85% от 2012 г. до 2036 г. За да се осъществи поетапното намаляване, на оторизираните производители и потребители на HFC са определени квоти, които се намаляват постепенно. Но тъй като търсенето все още е голямо, поетапните намаления доведоха до повишаване на цените, като създадоха стимули за контрабандистите - много от които са и лицензирани търговци - да осигурят по-голямо предлагане."

Във връзка с това в. "Обзървър" съобщава за проучване на "просто умопомрачителния" скок на температурите в Антарктида през март 2022 г., а BBC News проследява най-големия айсберг в света - повече от два пъти по-голям от Голям Лондон - който е "започнал да се движи отново" след "няколко седмици лутане в покрайнините на Антарктида".