Според европейски учени от Службата за климатични промени "Коперник", последните осем години са били най-топлите в историята, съобщава "Таймс".

В последния си анализ групата е стигнала до заключението, че в световен мащаб, 2022 г. е била петата най-топла в историята, "въпреки охлаждащия ефект на климатичния модел Ла Ниня", пише вестникът.

Той добавя, че "в Европа е било изключително топло, като 10 държави, сред които Великобритания, Франция, Италия, Испания и Швейцария, са отчели най-горещата си година досега".

В статията се отбелязва също, че Коперник е стигнал до заключението, че светът е бил с около 1,2C по-топъл от 1850-1900 г. - периодът, който бележи началото на индустриалната революция, когато хората започват да отделят в атмосферата големи количества парникови газове от изкопаеми горива, които затоплят планетата.

Според MailOnline групата е стигнала до заключението, че през 2022 г. се е случило "най-горещото лято в Европа, характерно с продължителни и интензивни горещини, особено в северната и западната част на континента".

В арктическите и антарктическите региони през годината са регистрирани рекордно високи температури, съобщава Financial Times, "като в някои части на Сибир и Антарктическия полуостров температурата е била с повече от 2C над средната за периода 1991-2020 г. като цяло".

През последните 30 години температурите в европейските страни са се увеличили повече от два пъти от средното за света, а според учените от "Коперник" Европа има най-висок темп на повишаване на температурата от всички континенти в света, съобщава BBC News.