Миналата година капацитетът на въглищните електроцентрали в света извън Китай отново е намалял, съобщава "Гардиън", но с по-бавни темпове, според нови данни на Global Energy Monitor (GEM).

Като се позовава на доклада на GEM, изданието твърди, че закриването трябва да се осъществи "с почти пет пъти по-високи темпове от сегашните", като нови централи вече няма да се строят, "за да се постигнат целите на Парижкото споразумение".

Ройтерс съобщава: "Като цяло световният капацитет за производство на електроенергия от въглища е нараснал с 19,5 GW [гигавата] през миналата година, като 45,5 GW новопостроени мощности - предимно от Китай - са компенсирани от извеждането от експлоатация на централи с обща мощност 26 GW."

В доклада се добавя, че според данните на GEM планираните или изграждани мощности на въглища са нараснали до 537 GW през миналата година, което е увеличение спрямо рекордно ниското ниво от 479 GW година по-рано, като повече от две трети от общия обем се пада на Китай.

The Times of India се спира на данните на GEM за Индия, като отбелязва, че 3,5GW нови въглищни мощности, въведени в експлоатация през 2022 г., са най-ниските в историята, като се изключи пандемичната 2020 г.

Изданието добавя: "Докладът установява също така, че от 2015 г. до 2022 г. капацитетът на въглищните електроцентрали в страната, който е в процес на изграждане, също е намалял с почти 88%.

Въпреки това, според изследването, Индия продължава да изпраща смесени сигнали за бъдещото си използване на въглища." Асошиейтед прес също съобщава за констатациите. (Докладът на GEM се отнася за капацитета на въглищните електроцентрали. Заглавието и началото на статията на AP неправилно се отнасят до "използването на въглища").

В други новини за въглищната енергетика Ройтерс съобщава, че производството на електроенергия в Индия "е нараснало с най-бързия темп от над три десетилетия през току-що приключилата финансова година..., което е довело до рязко увеличение на емисиите, тъй като производството както от въглищни, така и от възобновяеми централи е достигнало рекордни стойности".

 

ИЗБРАНО