В статия на първа страница на "Обзървър" се казва, че ако новият проект за добив на нефт и газ, наречен "Роузбанк", премине през последните етапи на одобрение, той ще изчерпи оставащия "въглероден бюджет" за добив на нефт и газ в Обединеното кралство.

Проектът вече е получил лиценз и според съобщенията е преминал "ключово регулаторно препятствие" в "зеления ден" миналия четвъртък, което предполага, че скоро може да получи окончателно одобрение, пише "Обзървър".

Rosebank ще бъде един от най-големите проекти за добив на нефт и газ, одобрени през последните години, с потенциал за добив на до 500 млн. барела нефтен еквивалент, пише вестникът.

Анализ на кампанийната група Uplift твърди, че "вероятните емисии само от добива на нефт от находището ще бъдат достатъчни, за да надхвърлят дела от въглеродните бюджети на Обединеното кралство, който следва да се осигурява от добива на нефт и газ, считано от 2028 г. нататък", пише Observer.

Той добавя: "Това означава, че други сектори на икономиката ще трябва да намалят емисиите си още повече и по-бързо, за да може Обединеното кралство да остане в рамките на въглеродните си бюджети, ако находището Rosebank бъде реализирано."

Изданието допълва, че Rosebank е три пъти по-голямо от петролното находище Cambo, което беше обект на интензивна кампания, преди да бъде спряно миналата година.

Файненшъл Таймс също съобщава за Роузбанк, като заявява, че "то е на път да се превърне в нов фронт във войната между природозащитниците и индустрията за изкопаеми горива преди очакваното одобрение от правителството през следващите седмици".

Съобщението продължава:

"Очаква се два британски регулаторни органа да дадат одобрение през април преди окончателното решение на министъра на енергетиката Грант Шапс."

На първа страница в CityAM се съобщава, че шефът на британската петролна и газова компания Ithaca Energy, която има 20% дял в проекта, е заплашил да се оттегли, ако Обединеното кралство не реформира извънредния си данък върху печалбите на петролните и газовите компании.