Страните от Г-20 са предоставили рекордните 1,4 трлн. долара публични средства за изкопаеми горива през 2022 г., сочи ново проучване на тинк-танка Международен институт за устойчиво развитие (IISD), отразено от в. Indian Express.

В него се добавя, че сумата, която включва 1 трлн. долара субсидии за изкопаеми горива, 322 млрд. долара инвестиции от държавни предприятия и 50 млрд. долара заеми от публични финансови институции, е "повече от два пъти по-голяма от нивата преди Ковида-19 и преди енергийната криза през 2019 г.".

В статията се отбелязва, че докладът идва преди срещата на върха на лидерите на Г-20, когато държавите ще се срещнат в Ню Делхи на 9-10 септември и "ще се опитат да постигнат консенсус относно изменението на климата".

В "Таймс ъф Индия" се казва, че в проучването се заключава, че Индия, настоящият председател на Г-20, е постигнала "добър напредък", като е намалила субсидиите за изкопаеми горива със 76 % в периода 2014-2022 г., което я поставя в "силна позиция да бъде лидер".

The Guardian също съобщава за новото проучване, като отбелязва, че увеличението идва въпреки съгласието на световните лидери за постепенно премахване на "неефективните" субсидии за изкопаеми горива на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу преди две години. Авторите на проучването твърдят, че има голям потенциал за промяна на предназначението на субсидиите за други цели, отбелязва вестникът, тъй като понастоящем три четвърти от всички субсидии за енергийния сектор отиват за изкопаеми горива.

BusinessGreen съобщава, че мрежата FAIRR - група от водещи инвеститори, отговорни за активи на стойност 5,7 млрд. лири стерлинги, призовава страните от Г-20 да приведат до 2030 г. своите селскостопански субсидии в съответствие с глобалните цели в областта на климата и биоразнообразието. Тя се позовава на прегледа на Дасгупта от 2021 г., поръчан от правителството на Обединеното кралство, според който такива субсидии причиняват щети на световната природа в размер на 4-6 трлн. долара всяка година.

На друго място Карлос Мануел Родригес, главен изпълнителен директор на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ), заяви, че държавите, предоставящи финансиране за природата, няма да работят, ако не спрат да инвестират и в онези дейности, които унищожават природата", като например изкопаемите горива, съобщава Politico.

В новините за инвестициите в Independent е публикувано ново изследване, проведено по поръчка на "Грийнпийс", което обвинява 12 петролни компании в "зелена" реклама на количеството възобновяема и нисковъглеродна енергия, която произвеждат. В него се заключава, че 97% от инвестициите на BP са отишли за изкопаеми горива, като в същото време тя е намалила инвестициите във възобновяеми енергийни източници в сравнение с 2021 г., а 91% от инвестициите на Shell са отишли за изкопаеми горива.

И накрая, Джоузеф Нг'анг'а, главен изпълнителен директор на секретариата на Африканската среща на върха по въпросите на климата, казва пред Ройтерс, че на срещата на върха следващия месец се очаква да бъдат договорени сделки на стойност стотици милиони долари за инвестиции, основани на природата, производство на чиста енергия и адаптиране към климата.