Джакарта може да бъде потопена до 2050 г., според експертни оценки, цитирани от Синхуа.

Индонезийският президент Джоко Видодо каза в интервю, че има спешна нужда да се изгради гигантска стена около Джакарта, за да се предотврати потъването на крайбрежната част на индонезийската столица.

"Този огромен проект ще трябва да се направи бързо, за да се предотврати потъването на Джакарта под морето", каза Видодо в интервю за АП.

>>>Виж снимки от застрашения мегаполис>>>>

Време е да продължим напред с идеята за морската стена, проект, който правителството за пръв път започна да обмисля преди десетилетие", каза той.

Океаните повишават нивата си по целия свят в резултат на изменението на климата и глобалното затопляне, което води до опасни наводнения в крайбрежните райони.

Средните нива на морето са се повишили с около 23 см от 1880 г., според данни от космическата агенция на САЩ, Националната агенция за аеронавтика и космическо пространство (НАСА). Глобално средното покачване на морското равнище с около 3,3 мм всяка година.

Джакарта, мегаполис с население от 10 милиона души, е един от най-бързо потъващите градове в света.

Прекомерното извличане на подземните води за пиене и търговска употреба е основната причина за бързото му потъване, докато теглото на високите сгради, построени през последните години, изостря проблема, съобщава АП.

Джакарта е податлива на наводнения, особено по време на мусонните сезони. През февруари 2007 г. тя страда от катастрофално наводнение, като около 80 души са загинали и половин милион души са били евакуирани, според данни, предоставени от обсерваторията по наводненията в Дартмут.

Понастоящем почти половината от града вече е под морското равнище, показват оценки, публикувани от експерти от Института за технология в Бандунг.

"Ако погледнем нашите модели, до 2050 г. около 95% от Северна Джакарта ще бъдат потопени", казва Хери Андреас, който ръководи проучването.

Идеята за изграждане на гигантска морска стена не е нова.

Проектът за развитие на крайбрежието, наречен "Giant Sea Wall Jakarta", беше открит през 2014 г., но изпълнението на мега проекта е бавно.

Общите разходи се оценяват на 42 милиарда щатски долара, включително укрепване на съществуващите 30-километрови крайбрежни диги, създаване на 17 изкуствени острова и изграждане на гигантски морски стени в западната и източната част на залива Джакарта.

Освен това местните рибари са подозрителни към проекта, опасявайки се, че това ще се отрази на техния поминък.

Видодо, който беше преизбран за президент през май, казва пред АП, че е решен да прокара ключови проекти и реформи, дори и потенциално непопулярни, тъй като той ще бъде по-малко ограничен от вътрешната политика в своя втори и последен петгодишен мандат.