Често може да чуем фразата "лек като облак".

 Но наистина, чудили ли сте се някога колко тежи един облак? Каква е типичната средна маса на един облак и лал бихме могли да я пресметнем?

Пеги Лимон от Националната агенция по атмосферата и океаните на САЩ (НОАА) е пресметнала и получила отговора: средно около 500 000 кг.

Купестият облак (>>>>Кумулус, виж галерията>>>>), който виждаме най-често, тежи толкова. За да си представите подобно тегло, Лимон предлага да вземете... един слон за основа. Средният възрастен слон тежи около 6 тона, което означава, че един средностатистически облак тежи колкото стотина слона.

Процесът на изчисление на масата облака е доста проста математическа процедура.

Учените смятат, че плътността на водата в типичния купест облак е 0,5 г на кубичен метър. След това трябва да разберете обема на облака. Това може да стане чрез сянката, която той хвърля. Според Лимон типичната площ е около километър широка и дълга, а формата - близка до кубичната. Така получаваме облак с обем около милиард кубически метра (1000 по 1000 по 1000 метра). Разбира се, става дума за среден по размер купест облак, не гигантските му братя - купесто-дъждовните облаци, понякога по-големи стотици и хиляди пъти!

Чрез умножаване получаваме 500 000 000 грама водни капчици в облак или 500 тона.

На въпроса защо такава огромна маса  се движи свободно във въздуха и не пада, има и отговор. Облаците се състоят от водни капчици, които понякога са толкова малки, че почти не са засегнати от гравитацията или казано по-коректно, хаотичните вътрешни движения в облака, както и конвективните възходящи такива (в посока отдолу нагоре) временно неутрализират въздействието и.

В допълнение, те са разпръснати в голямо пространство. Облакът е по-малко плътен от сухия въздух (който между другото също има значително тегло), което му позволява да "плува".

Когато плътността на водата се увеличи и капките стават по-тежки и по-големи, облакът постепенно "пада" под формата на дъжд. Другата разновидност на "смъртта" на облака е постепенното му изпарение заради други физични явления.