Според ново изследване на Оксфордския университет, отразено от Times, засаждането на дървета в големи схеми за компенсиране на емисиите на въглероден диоксид (CO2) може да застраши биоразнообразието.

Учените отбелязват, че комерсиалните плантации от отделни дървесни видове в тропическите региони се засаждат с мисъл единствено за въглерода.

Според изданието, което цитира изследването: "Широко разпространено е схващането, че увеличаването на запасите от въглерод в дървостоя е от полза и за биоразнообразието... Това често не е така."

The Guardian пише, че учените са призовали правителствата да дадат приоритет на опазването и възстановяването на местните гори, като предупреждават, че засаждането на масиви от неместни дървета в тропическите региони "застрашава важна флора и фауна при незначително въздействие върху климата".

По-конкретно, в статията се казва, че популярността на търговските плантации от бор, евкалипт и тиково дърво в тропиците с цел компенсиране на въглеродните емисии "изсушава местните екосистеми, подкиселява почвите, изтласква местните растения и ускорява горските пожари".

Daily Mail също отразява проучването, като отбелязва, че "знаменитости и магнати", сред които принц Хари и Меган Маркъл, Елтън Джон, Ема Уотсън и Джеф Безос, са използвали компенсиране на въглеродни емисии, за да "анулират" емисиите от дейности като използване на частни самолети.

Въпреки това в доклада се отбелязва, че компенсациите, получени от проекти за засаждане на дървета, могат "всъщност да влошат околната среда".