Франция и осем централно- и източноевропейски държави, които разчитат на ядрена енергия, представиха план за "излизане от задънената улица по отношение на държавната помощ за удължаване на живота на остаряващите реактори", съобщава Bloomberg.

Изданието допълва, че "трудната част" ще бъде "спечелването на Германия". В статията се обяснява, че спорът е от ключово значение за преустройството на пазара на електроенергия в ЕС, тъй като блокът се стреми да укрепи енергийната си сигурност и да "отслаби ролята на природния газ при определянето на цените, като същевременно стимулира използването на възобновяеми енергийни източници".

В статията се казва, че Франция желае да получи по-голяма стабилност и финансиране, за да удължи живота на ядрените си реактори, но Германия, която постепенно се отказа от ядрената енергия, блокира тези усилия, тъй като се опасява, че френската енергийна компания EDF ще може да продава електроенергия на нерентабилни цени.

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщава, че според германския държавен секретар по въпросите на климата Свен Гиголд Германия се стреми към "голяма сделка" с Франция, за да разреши сегашното им противопоставяне по отношение на ядрената енергия. Зеленият политик казва пред вестника: "Но все още не сме стигнали дотам.

В статията се отбелязва, че Германия е предложила компромис, според който "договори за разлика" биха могли понякога да се използват за финансова подкрепа на съществуващи ядрени централи, например когато се правят нови инвестиции за удължаване на живота на реактора, но не и за всички съществуващи централи, както настоява Франция.

Междувременно Politico съобщава за процеса на одобрение от Европейския парламент на двамата нови кандидати за най-важните работни места в Европейската комисия, свързани с климата.

"След като разпитваха Вопке Хукстра и Марош Шефчович повече от три часа всеки, във вторник евродепутатите решиха да отложат утвърждаването им за най-важните климатични длъжности в Европейската комисия, докато двамата кандидати не отговорят писмено на повече въпроси", се казва в статията.

Хукстра е дясноцентристки кандидат, а Шефчович е социалист и според Politico съдбите им "се преплетоха, след като двете групи заплашиха да гласуват за кандидатите на другата страна". Партиите "ще се съберат отново [в] сряда сутринта около 8:30 ч., за да вземат решение дали да подкрепят двамата или някой от тях", пише изданието.

Climate Home News съобщава, че по време на изслушването си в Европейския парламент Хоекстра е обещал да "събере подкрепа по целия свят" за глобален данък върху самолетните горива с високи емисии.