Няколко публикации отразяват годишния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за проследяване на емисиите на метан, в който се казва, че световните емисии на метан от изкопаеми горива са достигнали почти рекордно високи стойности през миналата година въпреки новите международни ангажименти за тяхното намаляване, съобщава Bloomberg.

В доклада се обяснява: "Макар че анализът подчертава напредъка на някои места, като цяло той показва, че световните производители на нефт, газ и въглища и правителствата не изпълняват обещанията си да намалят емисиите на метан, което пряко застрашава глобалните усилия за ограничаване на изменението на климата.

Според МАЕ индустрията на изкопаемите горива трябва да намали емисиите на метан със 75% до 2030 г., за да може да постигне нулеви нетни емисии през 2050 г., което е в съответствие с целите на Парижкото споразумение."

В "Гардиън" се казва, че докладът предупреждава, че ще бъде невъзможно да се постигнат целите за климата, ако компаниите за изкопаеми горива не прекратят изтичането на метан от производствените си методи.

Той обяснява: "Около 170 милиарда кубически метра метан са били изхвърлени от дейностите по добив на изкопаеми горива по света миналата година, което е повече от цялото производство на природен газ в Катар. Въпреки това много от тези течове биха могли лесно да бъдат запушени, ако най-добрите практики, разработени в някои страни - като Норвегия, която има ниски нива на изтичане на метан от своите сондажи за нефт и газ - бъдат възприети в целия свят."

В доклада се допълва, че според него най-неефективните операции в момента са около 100 пъти по-лоши от най-ефективните, като Туркменистан и Венецуела имат най-замърсяващите практики.

Според агенция Франс прес (АФП) отстраняването на изтичането на метан ще бъде "почти без разходи".

"Няма причина емисиите да остават толкова високи, колкото са", казва пред репортери главният енергиен икономист на МАЕ Тим Гулд, според АФП.

Въпреки това МАЕ допълва, че е оптимистично настроена, че новите сателити могат да помогнат за подобряване на наблюдението и прозрачността при изтичането на метан, съобщава Ройтерс.