В Калифорния беше изстрелян нов сателит, наречен MethaneSAT, който ще следи емисиите на метан от петролната и газовата индустрия, съобщава Ройтерс.

Новинарската служба продължава: "Въпреки че Европейската космическа агенция и друг спътник за проследяване, наречен GHGSat, вече предоставят данни за емисиите на метан, MethaneSAT ще предоставя по-подробни данни и ще има много по-широко зрително поле, твърдят неговите поддръжници."

Файненшъл Таймс съобщава, че сателитът на стойност 88 млн. долара е обявен за пръв път от Фонда за защита на околната среда - неправителствена организация, базирана в САЩ - преди шест години.

Той допълва, че сателитът е бил изстрелян в космоса с помощта на ракета, управлявана от SpaceX на Елон Мъск, и добавя, че Google ще "предостави компютърните възможности на изкуствения интелект, необходими за обработката на огромни количества данни, получени от орбиталния метанов монитор".

The Guardian твърди, че спътникът ще "'назове и засрами' най-големите замърсители с метан в петролната и газовата индустрия".

Изданието отбелязва, че повече от 150 държави са поели ангажимент да намалят емисиите на този газ с 30 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2020 г., а някои петролни и газови компании "са поели подобни ангажименти".

Първите резултати след пускането в експлоатация се очакват в началото на лятото, а пълният поток от данни ще бъде на разположение от началото на 2025 г.

New Scientist съобщава, че сателитът ще обикаля около планетата 15 пъти всеки ден. The Washington Post отбелязва, че спътникът "ще следи районите, които доставят 80% от природния газ в света".

Според New York Times спътникът "може да открива промени в концентрацията на газ в атмосферата на стойност едва три части на милиард". Вестникът добавя: "EDF ще направи данните от MethaneSAT свободно достъпни в началото на следващата година, което ще позволи на петролните и газовите компании или на регулаторните органи по околната среда да откриват и отстраняват течовете по-бързо... [EDF] също така се надява да даде възможност на по-широк кръг от избрани служители, инвеститори, купувачи на газ и обществеността по-лесно да разберат кой е отговорен за течовете, за да му се търси отговорност."