Емисиите на метан от енергийната индустрия на САЩ са три пъти повече, отколкото смятат властите, показва проучване

Според ново проучване петролните и газовите кладенци, тръбопроводите и компресорите в САЩ отделят три пъти повече метан, отколкото смята правителството, съобщава Асошиейтед прес.

Според проучването, публикувано в Nature, метанът причинява годишни щети на климата в размер на 9,3 млрд. долара. Въпреки това, добавя статията, тъй като повече от половината от емисиите на метан идват от 1 % или по-малко от петролните и газовите находища, водещият автор на проучването отбелязва, че проблемът е "едновременно по-лош, отколкото правителството смята, но и доста поправим".

Проучването се основава на "най-големия досега" набор от данни от този вид , като са направени един милион измервания на газа от въздуха, съобщава New Scientist. При въздушните проучвания са използвани инфрачервени сензори за измерване на изтичането на метан, допълва изданието.

Измерванията, извършени в шест региона за добив на нефт и газ в САЩ, показват, че годишно се изпускат около 6,2 млн. тона метан, съобщава New York Times. Това се равнява на 3 % от общия годишен добив на газ в тези региони или на годишните емисии на парникови газове от използването на енергия в 20 млн. жилища, отбелязва изданието. В някои части на Ню Мексико в атмосферата се изхвърлят близо 9% от природния газ, се казва още в статията.

В други новини от САЩ производителите на слънчева енергия са в "тежко" положение, тъй като конкуренцията от страна на китайските компании нараства, съобщава Financial Times, като добавя: "Напливът от слънчеви панели, произведени в Китай, води до рекордно ниски цени в САЩ, което е предимство за разработчиците на възобновяеми енергийни източници, но заплаха за производителите на слънчева енергия, които се опитват да създадат вътрешна верига за доставки на най-бързо развиващия се източник на производство на електроенергия в страната.".

Американската индустрия иска по-силни тарифи като субсидии, за да се бори с ниските цени на панелите и пренасищането, предизвикано от нарастващото китайско производство на соларни панели, се обяснява в статията.

Европейските производители на соларни панели също призовават за помощ на фона на "екзистенциалната криза", създадена от "почти пълното господство" на Китай в сектора, съобщава Politico.

В статията се посочва, че европейските производители на соларна енергия "бързат към изчезване", след като ЕС намекна, че няма да окаже помощ на производителите, които изпитват затруднения.