Законодателите на ЕС гласуваха с огромно мнозинство за излизане на блока от спорния Договор за енергийна харта (ДЕХ), съобщава Financial Times.

ЕС гласува за напускане на международния договор, който се разглежда от защитниците на климата като защитаващ изкопаемите горива, с 560-43 гласа при гласуването в сряда, допълва изданието.

Откакто е подписан през 90-те години на миналия век, компаниите за изкопаеми горива го използват, за да искат милиарди евро от парите на данъкоплатците в "непрозрачни съдилища, създадени да защитават инвеститорите", пише Guardian.

Германският евродепутат Анна Кавацини от групата на Зелените, която отговаряше за предложението, заяви, че "абсурдният" договор е забавил опазването на климата и е струвал милиарди пари на данъкоплатците, допълва изданието.

Няколко европейски държави вече обявиха, че ще напуснат ДЕО, но усилията за координиране на оттеглянето в целия ЕС срещнаха съпротива, се отбелязва в статията.

Излизането на ЕС от ДЕО ще намали приблизително наполовина настоящите 50 подписали го страни, сред които са също Азербайджан, Япония и Турция, съобщава Ройтерс.

Одобрението на парламента на ЕС означава, че страните вече могат да вземат окончателно решение за излизане от договора, което се очаква през май, се допълва в статията.

За да се облекчи загрижеността на държавите, които се опасяват, че усилията за модернизиране на договора ще бъдат пропилени с тяхното напускане, се очаква държавите от ЕС да се споразумеят, че първо ще позволят да се проведат реформи за модернизиране на ДЕО, преди официално да го напуснат, продължава изданието.

Тези реформи бяха договорени от подписалите ги страни миналата година, но ще имат малък шанс да влязат в сила без подкрепата на ЕС, отбелязва Ройтерс.