Франция се присъедини към Испания, Полша и Нидерландия и се оттегли от "спорния" Договор за енергийна харта (ECT), който "защитава инвеститорите в изкопаеми горива от промени в политиката, които могат да застрашат печалбите им", съобщава Guardian.

Вестникът цитира френския президент Еманюел Макрон, който казва, че решението за оттегляне е "съгласувано" с Парижкото споразумение за изменението на климата.

Изданието пояснява, че Европейската комисия е предложила така нареченото "модернизиране" на договора, което трябва да бъде обсъдено на среща в Монголия следващия месец.

Файненшъл таймс съобщава: "В момента се работи по въпроса за това, дали е възможно да се промени законодателството на ЕС: "Оттеглянето на Макрон отразява нарастващата опозиция, тъй като страните се опитват да провеждат по-благоприятни за климата политики."

Вестникът пише: "Борците за климата твърдят, че [договорът] възпира правителствата да се откажат от изкопаемите горива поради страх от съдебни действия." Той добавя: "Инвеститорите могат да съдят държавите, подписали пакта, който обхваща повече от 50 държави, както и ЕС, ако смятат, че активите им са застрашени от законодателни или политически промени. Три енергийни групи, включително германската RWE, са в процес на завеждане на съдебни дела срещу три европейски правителства във връзка с инвестиции в изкопаеми горива.

Италия се оттегли от пакта през 2016 г., но остава обвързана с 20-годишна клауза за прекратяване на действието му. Германия също обмисля планове за излизане от договора."

По отношение на плана за модернизация документът обяснява: "ЕС и Обединеното кралство настояват за "модернизиране" на договора и през юни беше постигнато принципно споразумение по преработен вариант на текста. Актуализираният текст, който все още предстои да бъде ратифициран, обаче ще продължи да защитава инвестициите във въглища, нефт и газ в ЕС и Обединеното кралство в продължение на 10 години след влизането му в сила.

Той ще защитава и нови инвестиции в изкопаеми горива, направени преди август 2023 г."

Politico съобщава: "По-рано тази седмица Висшият съвет по въпросите на климата на Франция заяви, че продължаващото членство в договора представлява заплаха за целите на ЕС в областта на климата."

Той допълва: "В момента се работи по този въпрос: "Комисията заяви пред Politico тази седмица, че напускането на споразумението ще изложи страните на съдебни искове от съществуващи инвестиции в продължение на 20 години, поради клаузата за изтичане на срока на действие, която ги обвързва със задълженията им."

Асошиейтед прес съобщава за френския ход и добавя: "Министерството на икономиката и действията по климата на Германия заяви пред Асошиейтед прес по-рано тази седмица, че все още предстои да бъде взето решение относно ДЕО в рамките на федералното правителство." Ройтерс също публикува историята.