Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че държавите-членки на ЕС не бива да отстъпват от дългосрочния си стремеж да намалят използването на изкопаеми горива, тъй като няколко държави се насочват към въглищата след решението на Русия да ограничи доставките на газ. Това  съобщава материал в лондонския Таймс.

Тя е заявила, че правителствата трябва да останат фокусирани върху "масивни инвестиции във възобновяеми енергийни източници", допълва вестникът.

Това се случва в момент, когато Ройтерс съобщава, че Нидерландия е обявила, че ще активира фазата на "ранно предупреждение" от плана за енергийна криза, като отмени ограничението за електроцентралите, работещи с въглища, тъй като се стреми да намали зависимостта си от руския газ.

Изданието отбелязва, че страната, която получава до 15 % от своя газ от Русия, вече купува втечнен природен газ (LNG) и намалява потреблението на газ, "но въпреки това може да се сблъска с недостиг тази зима".

Daily Mail добавя, че Германия също се обръща към въглищната енергия, след като миналата седмица руската държавна компания "Газпром" обяви, че спира доставките по ключовия газопровод "Северен поток 1" "по технически причини".

Австрия също дава заден ход към въглищата: правителството се е договорило с компанията за комунални услуги Verbund да преустрои резервна газова централа, така че да може да използва въглища, ако доставките на газ от Русия "доведат до извънредна ситуация в енергетиката".

Politico отразява всички тези истории в материал, озаглавен "Русия обявява газова война на ЕС", в който отбелязва, че руският президент Владимир Путин "играе твърда игра с ЕС".

Той описва решението за прекратяване на доставките на газ за "някои от най-добрите клиенти на Русия" в Европа като "вой на ярост срещу санкциите, наложени след нахлуването в Украйна".

В статията се отбелязва, че сега по газопровода "Северен поток" от Русия към Германия тече само 40 % от нормалното количество газ, което засяга и доставките за Франция, Италия и Австрия.

Според "Дейли телеграф" "нарастват опасенията, че руският газ ще бъде спрян, което ще увеличи допълнително търсенето и ще повиши перспективата за прекъсване на електрозахранването или рационализиране на енергията на континента".

Ройтерс също прави преглед на настоящата ситуация, като отбелязва, че Дания и Италия също се доближават до извънредни мерки за енергийните си системи след последния ход на Русия.

Междувременно New Scientist съобщава сладко-горчивата новина, че до средата на този век топенето на морския лед, дължащо се на повишаването на глобалните температури, "може да открие маршрут, по който корабите да избягват контролираните от Русия води". The Independent също пише за това, като отбелязва, че топенето на ледовете ще отслаби "хватката на Русия върху търговията в региона".

И накрая, в нов доклад на Международната агенция по енергетика, съобщен от Ройтерс, се заключава, че до края на десетилетието Африка може да бъде в състояние да изнася около 30 милиарда кубически метра природен газ за Европа.