Въпреки декларациите за намаляване на употребата на въглища, в следващите години голяма част от големите световни икономики, изглежда, ще я увеличат.

Индийското издание The Hindu съобщава за коментарите, направени през уикенда от индийския министър на въглищата Пралхад Джоши, който е заявил, че "нуждата на страната от енергийни въглища" ще нарасне до около 1 500 млн. тона годишно, в сравнение с 777 млн. тона, добити през миналата година.

Това ще се случи през следващите 18 години, "въпреки че търсенето на енергия в страната ще се удвои до 2040 г.".

Информационният канал продължава: Въпреки че се полагат "максимални усилия" за балансиране на зависимостта от въглища и лигнитни въглища с развитието на възобновяеми енергийни източници, преходът към зелена енергия ще бъде предимно постепенен, каза Джоши."

Междувременно в. "Хиндустан таймс" отразява мнението на индийския министър на околната среда Бупендер Ядав, който е заявил, че действията в областта на климата за всяка страна трябва да се основават на националните условия, "като добавя, че макар Индия да продължава да се стреми към възобновяема енергия, като същевременно постепенно намалява въглищата, тя няма да се откаже от изкопаемото гориво".

Той също така казва, че "нашето правителство няма да прави компромиси с развитието или околната среда" и Индия ще "отстоява исканията и нуждите" на развиващите се страни както на започващите тази седмица преговори в Бон, така и на COP27.

The Independent съобщава, че "Индия се обръща към въглищата, тъй като кризата с електроенергията се влошава и настъпват мусони", като добавя, че "експертите казват, че повтарящият се недостиг на електроенергия в Индия е резултат от проблем с веригата за доставки, а не с капацитета, докато бавният напредък на възобновяемите енергийни източници продължава да бъде проблем".

Отделно от това Financial Times съобщава, че Tata Power "залага" на микромрежи за електроснабдяване на селските райони в Индия: "Групата иска да изгради 10 000 малки локални масива в страната, където не всички имат надеждно електричество от мрежата".

 

ИЗБРАНО