Най-голямата икономика в ЕС - Германия,  забраната за внос на въглища от Русия, твърдят източници

Идеята за забрана на вноса на руски въглища е "набрала популярност" сред политиците в Брюксел по време на първите етапи от изготвянето на санкциите, преди Германия да я "отхвърли", съобщава Ройтерс, като се позовава на "двама европейски дипломати, запознати с плана".

Той добавя, че постоянното представителство на Германия в ЕС "е отказало да коментира въпроса".

Ройтерс отбелязва, че министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек заявил в петък, че страната му се надява да прекрати целия внос на руски въглища до есента.

Politico също така съобщава, че Германия се стреми "почти да се освободи от руския петрол и въглища до края на годината", като вносът на въглища ще бъде намален наполовина "през следващите седмици".

Daily Telegraph също публикува тази информация.

Отделно от това Financial Times съобщава, че украинският президент Володимир Зеленски "призовава богатите на енергия страни да прекратят "шантажа" на Путин", като увеличат алтернативните източници на производство.

В коментар в Daily Telegraph колумнистът Матю Лин твърди, че Германия "може да си позволи пълна и незабавна забрана, ако иска", като добавя "Ако Германия не желае да предприеме тази стъпка, тя едва ли заслужава да бъде част от западния алианс, нито да се смята за част от клуба на цивилизованите нации".