Коалиционното правителство на Германия одобри законопроект за забрана на новите отоплителни системи на газ и нафта от следващата година, съобщава Financial Times, като добавя, че опозиционните партии твърдят, че това ще наложи "неизчислими разходи" на собствениците на жилища.

Вестникът обяснява: "Законопроектът, който разрешава спора между либералите и Зелените в трипартийната коалиция на Олаф Шолц, предвижда, че всяка отоплителна система, инсталирана в нови или стари сгради след 1 януари 2024 г., трябва да бъде 65% базирана на възобновяема енергия.

Изключения ще се правят за хора с ниски доходи.

Той продължава: "Мярката ще ускори преминаването към термопомпи, соларни панели и водородни котли, захранвани с възобновяема енергия, в германските сгради. Тя се разглежда като важна част от усилията на Берлин да постигне въглеродна неутралност до 2045 г."

Ройтерс съобщава, че отказът от използването на газ за отопление "е станал по-належащ, след като инвазията на Москва в Украйна накара Берлин да спре вноса на руски изкопаеми горива".

Той добавя: "Отоплението използва повече от 40% от годишното потребление на газ в Германия, тъй като почти половината от 41 млн. домакинства в страната се отопляват с природен газ, а почти 25% използват мазут."

EurActiv съобщава: "От 2024 г. новите отоплителни системи трябва да работят с поне 65% възобновяема енергия, което е равносилно на фактическа забрана на отоплителните уреди на газ и нафта. Критерият може да бъде изпълнен само от термопомпи, които ефективно концентрират топлината на околната среда, наред с хибридни термопомпи с резервен вариант от изкопаеми горива, централно отопление и биомаса...

Ролята на водородното отопление - изгаряне на водород за отопление - остава спорна, като много експерти го отхвърлят с мотива, че в сегашния си вид е твърде скъпо, за да бъде осъществимо.

Собствениците на жилища, които искат да заложат на водорода, могат да го направят, при условие че техният доставчик на газ представи обвързващ план за снабдяване на жилището с водород от 2030 г. нататък.

Въпреки това, без все още да е разработен водород на достъпни цени, експертите поставят под въпрос готовността на компаниите за комунални услуги да се излагат на такъв правен риск в голям мащаб."