Много британски издания съобщиха за резултатите от ново мащабно проучване относно водорода, което има политическа тежест предвид изказванията на лидерите на страната.

Според "Гардиън" "обстойният преглед на научните трудове" е заключил, че водородът е неподходящ за използване в домашното отопление и вероятно ще остане такъв "въпреки надеждите на правителството на Обединеното кралство и водопроводната индустрия".

Изданието отбелязва, че "лобистите на водородната партия са в пълен състав на конференцията на Лейбъристката партия тази седмица, като спонсорират няколко събития в Ливърпул, и ще бъдат в изобилие на конференцията на Консервативната партия, която започва този уикенд".

Вестникът пише, че те се надяват да убедят правителството да продължи с "широкомащабното въвеждане на водород за отопление на домовете", който да замени газа.

В обзорния документ са анализирани повече от 30 проучвания, посветени на водорода и отоплението, като всички те са установили, че водородът е много по-неефективен и по-скъп от алтернативите, като например термопомпите, съобщава BBC News.

В доклада се казва, че проучването "противоречи" на коментарите на новия министър на бизнеса и енергетиката на Обединеното кралство Джейкъб Рийс-Мог, който миналата седмица заяви пред общините, че водородът е "сребърен куршум".

New Scientist се съгласява, че проучването е "лоша новина" за различните правителства, които обмислят водорода като решение за чисто отопление. Според Recharge изследването е разширение на предишно "изследване на изследванията", проведено от Ян Росенов, ръководител на тинк-танка Regulatory Assistance Project (RAP).

Той цитира думите на Росенов: "Вместо да се надяваме, че водородът в крайна сметка ще може да замени изкопаемия газ, използван за отопление на нашите сгради, трябва да се съсредоточим върху ускоряване на въвеждането на енергийна ефективност и термопомпи - технологии, които постоянно се определят като критични за намаляване на въглеродните емисии от сградите."