Според оценките на климатолозите, досега проблемите с водата - сушата с придружаващите я горски пожари и наводненията, вероятно ще се влошат още повече с напредването на климатичните промени.

Глобалното затопляне с най -малко 1,5 ° C вероятно ще се случи през следващите две десетилетия, според Междуправителствената група по изменението на климата. Повишаването на температурите ще бъде придружено от големи промени във водния цикъл на планетата, като вече влажните зони стават много по -влажни, а вече сухите райони стават склонни към по -голяма суша. Екстремните валежи се засилват със 7% за всеки допълнителен 1 С глобално затопляне, установи докладът.

Професор Майк Мередит, научен лидер в Британското антарктическо проучване и водещ автор на IPCC, каза: "Тъй като атмосферата продължава да се нагрява поради глобалното затопляне, тя може да задържа и транспортира повече влага. Затова, в глобален мащаб очакваме ускоряване на хидрологичния цикъл: по -силно изпаряване в тропиците и по -интензивни валежи във високите географски ширини и някои екваториални райони.

Това ще доведе до по -чести екстремни валежи във вече влажни райони и по -голяма честота и тежест на наводненията.

"Вече има сериозни доказателства, че виждаме такива промени. В някои сухи райони сушите вече се влошават и ще продължат да се влошават. Расте и  рискът от горски пожари, каквито вече виждаме. "

Проф. Ралф Туми, съдиректор на Грантъмския институт по изменението на климата към Imperial College London, каза: "Принципът на по-топлия свят е, че ще се изпари повече вода, което ще изостри сушите, а тази увеличена вода в атмосферата логично ще увеличи количеството дъжд, когато вали. "

Ефектите ще се усетят по целия свят, от САЩ, където сушата е нарастващ проблем на запад и юг, до Индия, където мусонът може да стане по -променлив. Африка на юг от Сахара също е вероятно да изпита засилена суша в много области, докато наводненията и сушата ще ударят Китай и Европа.

Илан Келман, професор по бедствия и здраве в Университетския колеж в Лондон, твърди: "Изменението на климата ще направи мокрите и сухите режими по -екстремни. Почвената влага ще намалее, а сухите периоди ще се повишат във вече сухите райони като Средиземноморието и Южна Африка. Очаква се сезонната променливост на валежите да се увеличи, с по -малко дни валежи заедно с увеличен интензитет на валежите. "

Промените в моделите на естествените валежи на планетата са едно от най -големите въздействия на климатичната криза, а забележителният доклад на IPCC, публикуван миналата седмица, съдържа повече от 200 страници само по този въпрос.

По -подробно обсъждане на очакваното въздействие на климатичната криза върху водите ще има през февруари, във втората част на доклада - шестата от световния орган по наука за климата от 1988 г.

Стотици милиони хора също зависят пряко от ледниците за водата и селското си стопанство и те също е вероятно да бъдат сред най -засегнатите от промяната във водните системи.

Роджър Брейтуейт, почетен старши научен сътрудник в университета в Манчестър, каза: "Измерванията показват, че ледниците в много части на света в момента имат отрицателни баланси на масата дори при настоящите средни глобални температури. Следователно ледниците не са "безопасни" съгласно Парижкото споразумение.

Мередит добавя: "Ледниците по целия свят се оттеглиха от 90 -те години на миналия век; това е безпрецедентно за поне две хилядолетия и е ясен сигнал за въздействието на глобалното затопляне. За много общности надолу по течението високопланинските ледници са от основно значение за техния начин на живот, осигурявайки надежден източник на сладка вода за пиене и напояване на културите.

Тъй като тези ледници продължават да се оттеглят, първоначално по -силното топене ще предизвика по -голям риск от наводнения, лавини и свлачища - преки опасности за живеещите надолу по течението.

С течение на времето, намаляването на наличната сладка вода ще измести риска от суша. Има милиони хора, които живеят надолу по течението на големите планински ледникови системи като Хималаите; това е от изключително значение за техния живот и поминък. " 

Тези въздействия върху водните системи вече носят разруха за милиони хора по света, влошават бедността, разрушават обществата и превръщат живота в ежедневна борба за някои от най -уязвимите, каза Джонатан Фар, старши политически анализатор за изменението на климата в благотворителната организация WaterAid .

Той посочва Малави, където второто по големина езеро, езерото Чилва, е централно място в живота на 1,5 милиона души.

"Въпреки че нивата му винаги са се колебали, сега това се случва по -често и в по -големи крайности, засягайки местните общности. Жените, които най -често отговарят за осигуряването на вода за своите семейства, често могат да се редят на опашка до сондажа в продължение на много часове, понякога през нощта, в очакване нивата да се напълнят до точката, в която могат да черпят вода. "

"Правителствата, които се срещат на срещата на върха на ООН по въпросите на климата Cop26 в Глазгоу през ноември, трябва да предприемат действия не само за емисиите на парникови газове, но и за осигуряване на финансиране за бедните нации, за да се адаптират към въздействията на климатичната криза, които вече се наблюдават", добави той.