Язовир Хувър в САЩ, е паднал до най-ниското си ниво досега, съобщават американски медии.

Това подчертава тежестта на екстремната суша на запад в САЩ.

>>>>Вижте галерия от снимки на язовира>>>>

Newswire отбелязва, че повърхността на езерото Мийд,  образувано през 30-те години чрез заграждането на река Колорадо на границата между Невада и Аризона, е паднала на 1071 фута над морското равнище вчера сутринта, "спадайки под предишното най-ниско ниво, наблюдавано на 1 юли 2016 г. ".

"Нивото на езерото е "паднало на 140 фута (43 метра) от 2000 г. насам - почти височината на Статуята на свободата от факела до основата, излагайки пръстен от избелени бели насипи", се казва в статията.

Сушата, която пресушава езерото Мийд, "е обхванала Калифорния, Тихоокеанския северозапад, Големия басейн, обхващащ Невада, Орегон и Юта, плюс югозападните щати Аризона и Ню Мексико и дори част от Северните равнини", казва изложението.

В него се добавя: "Фермерите изоставят реколтата, Невада забранява поливането на около една трета от моравите в района на Лас Вегас, а губернаторът на Юта буквално моли хората да се молят за дъжд."

Блумберг отбелязва, че язовир Хувър, освен като източник на вода, "осигурява енергия за близо 8 милиона души в Аризона, Южна Калифорния и Невада.

Капацитетът му, обикновено 2000 мегавата, е намалял с 25% до 1500 мегавата, тъй като нивото на резервоара му е силно намаляло".