Рекордната суша, предизвикана от глобалното затопляне, остави върхове в Андите без сняг, предаде Ройтерс.

Планинската верига, която е магнит за скиорите в Южна Америка, е изправена пред исторически ниски нива на снеговалежи тази година.

>>>>>Виж галерия снимки от Андите>>>>>

В Южното полукълбо в момента е зима - пиковият период за снеговалежи.

Оскъдните валежи оставят много от величествените планини между Еквадор и Аржентина с неравномерна снежна покривка или сняг напълно липсва.

"Общности, които зависят от планините за доставката на вода, най-вероятно ще страдат от недостига й", предупреждава Рикардо Вилалба, главен учен в аржентинския Институт за изследване на снеговете, ледниците и околната среда. "Свидетели сме на дългосрочно намаляване на валежите, мегасуша", допълва той.

Ако погледнете нивата на валежите в момента в цялата планинска система Кордилери (от която са част и Андите), "ще видите, че или изобщо не е валял сняг, или е паднал много малко", казва експертът.

Сателитните снимки от юли 2020 г. и тази година показват забележимо намаляване на снежната покривка. Това се отразява и на нивото на водата в реките.

Ледниците в Андите, които между 2000 г. и 2010 г. бяха запазили големината си или дори нарастваха, в момента се топят.

"За съжаление това се случва с всички ледници в Кордилерите и в много голяма степен е свързано с процеса на глобалното затопляне, което засяга цялата планета", допълва Вилалба