Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива и производството на цимент ще достигнат рекордно високи стойности през тази година, което ще задълбочи изменението на климата и ще подхрани по-екстремните метеорологични условия, съобщава Ройтерс.

В доклада за глобалния въглероден бюджет се посочва, че общите емисии на CO2 са се увеличили до 2023 г., което се дължи на лек спад от използването на земята, като например обезлесяването, отбелязва информационната агенция.

Светът е на път да изгори повече въглища, нефт и газ през 2023 г., отколкото през 2022 г., "изпомпвайки" 1,1 % повече CO2 в атмосферата в момент, когато емисиите "трябва да паднат рязко, за да спрат екстремните метеорологични условия да стават все по-жестоки", съобщава "Гардиън".

Предвижда се общите емисии от изкопаеми горива да достигнат 36,8 млрд. тона до края на 2023 г., което е повече от рекордното ниво през 2022 г., съобщава New Scientist.

Той цитира професор Пиер Фридлингщайн от университета в Ексетър, един от авторите на доклада, който казва: "За съжаление, Китай и Индия отбелязаха значително увеличение на емисиите". Изданието добавя, че според него "по-обещаващо" е намаляването на емисиите в Европейския съюз и САЩ.

Емисиите трябва да намаляват с поне 5 % годишно, за да има реален шанс да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 °C, отбелязва вестник i.

Той цитира думите на Фридлингщайн: "Сега изглежда неизбежно да надхвърлим целта от Парижкото споразумение от 1,5С и лидерите, които ще се срещнат на COP28, ще трябва да се споразумеят за бързо намаляване на емисиите на изкопаеми горива, дори за да запазят целта от 2С."