На срещата на COP28 петролните компании обещават да се борят с метана. Природозащитниците го наричат "димна завеса".

Петдесет петролни компании, представляващи почти половината от световния добив, обещаха на срещата на COP28 да постигнат "почти нулеви емисии на метан" и да прекратят рутинното изгаряне на факли в дейността си до 2030 г., съобщава Асошиейтед прес (AP).

Екологичните групи нарекоха това "димна завеса".

Новинарската служба добавя: "Емисиите на метан допринасят значително за глобалното затопляне, така че рязкото им намаляване може да помогне за забавяне на повишаването на температурата. Ако компаниите изпълнят ангажиментите си, това би могло да намали с 0,1 С от бъдещото затопляне, изчисли известен учен в областта на климата и заяви пред AP. Това е приблизително толкова, колкото в момента Земята се затопля на всеки пет години... Подписалите ангажимента са големи национални петролни компании като Saudi Aramco, бразилската Petrobras и Sonangol от Ангола, както и мултинационални компании като Shell, TotalEnergies и BP."

The Guardian съобщава: "САЩ използваха [COP28], за да представят нови разпоредби, които според тях ще намалят емисиите на метан от огромната им петролна и газова промишленост с 80 % спрямо нивата, които биха се очаквали без правилата, общо 58 млн. тона до 2038 г."

The Financial Times казва: "ExxonMobil, TotalEnergies, BP и Shell бяха сред компаниите, които се съгласиха да определят или затегнат доброволните крайни срокове за намаляване на емисиите, заедно с държавните енергийни компании Saudi Aramco и Abu Dhabi National Oil Company. Нито една от тях не се съгласи да намали производството на въглеводороди...

Основните държавни енергийни компании на Иран, Китай, Мексико, Кувейт, Венецуела и Русия не участваха. Chevron, която не подписа ангажимента, заяви, че приветства усилията, но изисква повече яснота относно рамката. Тя ще се съсредоточи върху постигането на собствените си цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, каза тя.

В друга статия FT цитира генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който критикува плановете за намаляване на емисиите, представени от председателя на срещата на върха по въпросите на климата COP28 Султан Ал Джабер, като казва, че те "очевидно не отговарят на изискванията". Гутериш добавя, че споразумението "не казва нищо за премахване на емисиите от потреблението на изкопаеми горива".