Медии съобщават, че глобалното споразумение за прекратяване на използването на изкопаеми горива е "затънало в разногласия" през първия ден на КОП, като "големите замърсители и богатата на петрол страна домакин са дали знак, че не са съгласни".

В материал в Политико се обяснява: "Решението как да се опише отказът от въглища, нефт и газ, които са основните двигатели на изменението на климата, е един от основните политически въпроси на тазгодишните преговори, известни като КОП28. Дебатът до голяма степен се концентрира върху това дали тези горива да бъдат постепенно "изключени" или "намалени", дали изборът на думи има практическо значение и дали държавите трябва да определят крайни срокове за отказване от замърсяващите енергийни източници.

Някои отиват още по-далеч в спора: Дали поетапното спиране означава премахване на всички изкопаеми горива или само на тези, чието замърсяване, което затопля планетата, не се улавя, преди да попадне в атмосферата?"

Politico твърди, че ЕС и съюзът на развиващите се страни твърдят, че успехът на КОП28 зависи от сделката за "постепенно премахване" на изкопаемите горива.

Според изданието обаче ОАЕ са показали признаци, че може да не подкрепят тази цел. В публикацията се казва: "Ал-Джабер отказа да се присъедини към призива на ЕС за "поетапно спиране" на изкопаемите горива по време на двустранна среща в Брюксел този месец, според служител на Европейската комисия, на когото е предоставена анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично."

На пресконференцията за откриването на КОП28, на която присъстваше Дейзи Дън от сайта Carbon Brief, Ал Джабер посочи, че би бил готов да включи "изкопаемите горива" в окончателното споразумение за КОП, ако това е желанието на всички страни.

На друго място в. "Гардиън" съобщава, че група кметове на най-големите градове в света са подкрепили призива за постепенно премахване на изкопаемите горива.

.The Independent съобщава за дебата между "постепенното спиране" или "постепенното намаляване" на изкопаемите горива