С глобалното затопляне на климата пренасяните от паразити заболявания в дивата природа ще се придвижват на север, като животните в студените крайно северни и високопланински райони вероятно ще бъдат най-тежко засегнати, съобщи Ройтерс, като цитира изследване, публикувано в сп."Сайънс".

Изследването прогнозира през следващите пет десетилетия увеличаване на разпространението на заболявания в дивата природа, причинявани от бактерии, гъбички, вируси и инфекциозни микроорганизми.

Това ще има сериозни последици и за хората, казва Джейсън Рор от университета на Нотр Дам, щата Индиана, съавтор на проучването.

"Знаем, че 75 на сто от нововъзникващите инфекциозни болести произхождат от дивата природа", каза Рор, който ръководи лабораторията по екология и обществено здраве в университета.

"Трябва да се загрижим за собственото си здраве, когато видим изследвания, прогнозиращи ръст в инфекциозните заболявания в природата".

Авторите на изследването отбелязват, че климатичните промени вече водят до увеличаване на болестите сред дивите животни. Хората вече се заразяват с болести, издаващи от тях, включително Ковид-19, казва Рор.

Изследването обхваща 7346 популации на 1381 вида сухоземни и сладководни видове на седем континента - от миниатюрни насекоми до големи бозайници.