Все по-топлите и продължителни морски горещини могат да убият всички обикновени морски звезди до края на века, твърди материал в Ню Сайънтист. Загубата на този ключов океански хищник може да доведе до каскадни екологични последици, включително до свръхразпространение на основната им плячка - мидите.

Фабиан Волф от Центъра за океански изследвания GEOMAR Helmholtz в Кил, Германия, и колегите му са проверили как ще се справят оранжевите атлантически морски звезди (Asterias rubens) по време на морски горещи вълни - кратки периоди, когато океанът става необичайно топъл, обикновено причинени от горещи въздушни маси.

Използвайки 10 соленоводни резервоара с размерите на големи вани, екипът подлага 60 морски звезди на пет температурни сценария: настоящи средни температури в ареала на обитаване на морските звезди, хипотетично състояние без морски горещи вълни и температури, очаквани в морските горещи вълни до края на века при три сценария за затопляне.

Най-студеното условие включва липса на топлинни вълни като базова линия - постоянна температура от 18,4 °C, докато най-горещото достига пикова температура от 26,4 °C - температура, която според изследователите е възможна при най-екстремния сценарий на затопляне.

Те поддържат постоянна топлина в продължение на 13 дни, което е прогнозираната продължителност на силните морски горещини до 2100 г., последвани от няколко дни на студена вода с ниско съдържание на кислород, която имитира изплуването на по-дълбоки води, което често следва горещините в крайбрежните райони.

По време на двумесечното изследване изследователите хранят морските звезди с храна от сини миди и редовно измерват размера и теглото им.

Те също така записват времето, необходимо на всяка морска звезда да се изправи, след като е била обърната по гръб - способност, която е от решаващо значение за храненето.

При най-тежкия сценарий на затопляне 100 % от морските звезди загиват преди края на 13-дневната гореща вълна. И при трите сценария за бъдещо затопляне, морските звезди изяждат по-малко миди, въпреки че животните, които не са били подложени на топлинни вълни, и тези, които са били подложени на днешните условия, запазват здравословен апетит и тегло.

Морските звезди от двата най-топли сценария също така се оправят най-дълго след обръщане. "Колкото по-дълго е продължила топлинната вълна, толкова по-силен е бил ефектът", казва Волф.

Морските звезди, използвани в изследването, са събрани край бреговете на Германия, така че е възможно някои представители на техния вид от по-топлите райони на Атлантическия океан да имат по-висока толерантност към топлината, казва Лойд Пек от Британската антарктическа служба, който не е участвал в работата.

Изненадващо е, че морските звезди, които са издържали на горещините във всеки от сценариите, е по-вероятно да преживеят последвалия шок от студена вода, имитиращ вълнение, което може да стресира животните, като ги лиши от кислород. "Мислехме, че ще има натрупване на стрес, но всъщност се получи обратното", казва Волф.

Той все още не знае механизма, който стои зад тази способност, но подозира, че това може да се дължи на факта, че животните, които оцеляват при повишени температури, имат по-висока експресия на така наречените протеини на топлинния шок, които помагат да се предпазят съществуващите протеини от увреждане в резултат на стрес.