Експерт предупреждава, че с нарастващото въздействие на глобалното затопляне и изменението на климата в Черноморския регион ще се увеличи изпарението, което може да надхвърли количеството на валежите за по-малко от десетилетие, което ще се отрази на уникалното селскостопанско производство в региона, съобщава турският вестник Хюриет Дейли Нюз.

Микдат Кадьоглу е заявил, че Черноморският регион, който през 2023 г. се сблъска с проливни валежи и наводнения, причинили човешки жертви и сериозни щети, от 2040 г. ще навлезе в процес на сериозно изпарение. Последното наводнение е причинило щети на стойност 5,5 милиона турски лири (207 000 долара) в Ризе.

Отбелязвайки, че производството на селскостопански продукти като чай, лешници и царевица, отглеждани в Черноморския регион, е застрашено, тъй като необходимостта от напояване в селското стопанство ще нарасне.

Кадьоглу предложи изграждането на сладководни резервоари, за да се намалят загубите на вода и да се противодейства на засушаването.

"В Черноморския регион валежите са повече от изпарението всеки месец през годината. Поради това нуждата от напояване е малка, но дори и валежите да се увеличат леко със затоплянето, през 2040 г. увеличението на изпарението ще бъде по-голямо от валежите, особено през юли. Тогава ще има нужда от напояване в почви, които ще са с недостиг на вода", казва Кадьоглу.

Като част от мерките, предприети срещу изменението на климата, Кадьоглу препоръча забрана на тропическите насаждения, които използват много вода.

Въпреки популярността напоследък поради високата финансова възвръщаемост, тропическите плодове не са подходящи за климата на страната, каза той.

"Ние не сме страна, богата на вода, а всъщност сме полусуха страна. Следователно отглеждането на тропически растения трябва да бъде забранено. Тропическите растения разчитат на тропически валежи, които не съответстват на нашия климат. Хората погрешно смятат, че климатът ни се измества към тропически поради високите температури. Но те пропускат един важен факт: тропическият климат има ежедневни валежи, което не е така тук", отбелязва Кадьоглу. (Всъщност ежедневните валежи са характерни не за тропическия, а за екваториалния климат - бел. на Времето.дир).