Китай "одобрява нови проекти за въглищни електроцентрали с еквивалента на две централи седмично" - темп, който се счита за "неустойчив, ако страната се стреми да постигне енергийните си цели", съобщава Guardian, позовавайки се на доклад на Global Energy Monitor (GEM) и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

В него се казва, че от януари до юни 2023 г. китайското правителство "е одобрило 52 гигавата (ГВт) нови въглищни мощности, като е започнало изграждането на 37 ГВт".

В доклада се подчертава, че провинциите, които добавят "голямо количество" нови мощности на въглища, извличат "по-голямата част" от увеличеното си производство на електроенергия предимно от въглища, което "противоречи на оформянето на въглищната енергетика като подкрепящ източник за чиста енергия".

Колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел пише, че вносът на енергийни въглища в Китай "се очаква да се повиши през август", тъй като морските цени на енергийните въглища остават "конкурентни" в условията на ограничени вътрешни доставки.

Междувременно данните на Глобалния съвет за вятърна енергия сочат, че Европа, на която се падат около 47 % от общия световен капацитет за офшорна вятърна енергия през 2022 г., е "загубила водещата си позиция" на световния пазар на офшорна вятърна енергия в полза на Азиатско-тихоокеанския регион (53 %), воден от Китай (31 %), съобщава Financial Times.

Китайският енергиен уебсайт Bjx.com съобщава, че Китай е публикувал своя "Анализ на производството на нова енергия в Китай през 2023 г.", в който се казва, че кумулативната инсталирана мощност на новата енергия в цялата страна

надхвърли 700GW. В доклада се добавя, че степента на използване на новата енергия "постоянно надхвърля 95 % в продължение на пет последователни години от 2018 г. насам, което е сравнимо с това на развити страни като Германия".

Отделно от това South China Morning Post съобщава, че министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо се е срещнала с китайския премиер Ли Цян, "призовавайки за сътрудничество с Китай в областта на изкуствения интелект, изменението на климата и кризата с фентанила".

Ройтерс пише, че Реймондо е заявила, че американските компании са се "оплакали", че Китай е станал "неинвестируем". Barron's, американско седмично списание на Dow Jones & Company, пише, че ходът на САЩ за ограничаване на технологичните инвестиции в Китай, може потенциално да попречи на смекчаването на последиците от изменението на климата.

Министърът на околната среда и изменението на климата на Канада Стивън Гилбо също е на посещение в Пекин. В коментар на китайския държавен телевизионен оператор CGTN се казва, че "Отава трябва да възприеме по-обективен и дългосрочен подход в отношенията си с Китай".

В други новини китайското министерство на екологията и околната среда обяви, че квотите за емисии на националния пазар на въглеродни емисии за 2021 и 2022 г. са "до голяма степен завършени" [са продадени], съобщава китайският вестник Jiemian.

Подкрепяният от Комунистическата партия вестник People's Daily съобщава, че Форумът за сътрудничество в областта на околната среда между Китай и АСЕАН през 2023 г. ще се проведе в южнокитайския град Нанинг, Гуанси, на 15-16 септември.

The National, частен англоезичен ежедневник, издаван в ОАЕ, пише, че цените на петрола са останали стабилни във вторник "на фона на опасенията за търсенето на горива.