Държавите в северното полукълбо могат да очакват по-дълги горещи вълни през лятото и повече последователни дни със силни валежи с лоши последици, ако целите за ограничаване на глобалното затопляне не бъдат изпълнени, съобщи Ройтерс.

Изследване, публикувано в сп. "Нейчър клаймът чейндж" прогнозира, че при затопляне с повече от 2 градуса Целзий над доиндустриалните температури, горещите дни ще станат повече.

Температурите в света вече са се повишили с 1 градус Целзий и са на път да надхвърлят 3 градуса Целзий, ако държавите не ограничат парниковите емисии според ангажиментите си.

"Изследването ни показа, че ако светът се затопли с 2 градуса Целзий над доиндустриалните нива, може да има значителна промяна в летните условия в сравнение със сегашните" - каза ръководителят на изследването Петер Пфлайдерер от изследователския колектив "Клаймът аналитикс" и университета "Хумболт".

"Екстремните прояви на времето ще се повтарят повече - горещи и сухи периоди, както и последователни дни с проливни валежи. Всички те ще се удължат".

Продължителните горещи вълни и суши ще причиняват повече вреди на здравето, екосистемите, селското стопанство и икономиката. Последователните дни със силни валежи ще увеличат риска от наводнения.

При покачване на температурите с 2 градуса Целзий вероятността от горещи вълни, продължаващи повече от две седмици, ще се увеличи с 4 процента в сравнение със сегашния период на средни географски ширини в северното полукълбо, където е по-голямата част от Европа, Северна Америка, Централна и Северна Азия. В същата зона вероятността от поне седем последователни дни проливни дъждове би била с 26 процента по-голяма.

Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса Целзий би намалила "значително" тези последици.