Преди срещата за климата COP27: САЩ подкрепят преговорите за обезщетения за климатични щети на срещата на върха на ООН за климата

САЩ решиха да подкрепят официалните преговори на ООН за възможни компенсации и помощ за "загуби и щети" на срещата на върха COP27 в Египет следващия месец, съобщава Bloomberg.

Цитирайки "високопоставени служители на администрацията", изданието обяснява, че "макар САЩ да подкрепят диалога по въпроса, служителите заявиха, че американските преговарящи на срещата на върха на ООН за климата в Египет следващия месец не насърчават изричното настояване за нова помощ или финансиране в точка от дневния ред на преговорите".

Това "би поставило САЩ в противоречие с голяма група уязвими държави, които ще бъдат водени на преговорите от Пакистан, където наводненията причиниха смъртта на повече от 1700 души и загуби за около 30 млрд. долара", се казва в информационния бюлетин.

Той добавя: "Членовете на най-големия преговорен блок, известен като Г-77+Китай, настояват за официално обсъждане на загубите и щетите. А очертаващата се позиция на САЩ ще изпълни обещанията за "диалог", дадени в рамките на миналогодишните преговори за климата в Глазгоу. Според високопоставени представители на администрацията, САЩ предпочитат формулировка, която да разглежда финансовите механизми за предотвратяване, свеждане до минимум и справяне със загубите и щетите, като се даде възможност за обсъждане на възможни варианти. Това не отговаря на исканията на някои уязвими държави за по-конкретен резултат."

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщава, че Германия се е позиционирала преди COP27 "като лидер на страните от Г-7 по въпроса за "загубите и щетите". Вестникът продължава: "Федералното министерство на икономическото развитие се ангажира с увеличаване на финансирането чрез подкрепено от Г7 финансово споразумение между Германия и групата на уязвимите държави V20. Споразумението на Германия с групата V20, наречено "Глобален щит", подобно на застрахователен фонд, се различава от дългогодишните призиви на най-бедните държави в света за компенсиране на последиците от емисиите на парникови газове от богатите чрез глобален механизъм за финансиране на загубите и щетите."

Дженифър Морган, пратеник на Германия по въпросите на климата, заяви на конференцията на FT "Енергиен преход" тази седмица, че планът "Глобален щит" е разработен така, че да осигури бърз финансов отговор след бедствия, за да може да се окаже помощ "незабавно на място".

Yale Environment 360 разглежда как на COP27 се очертава "развръзка" по въпроса за загубите и щетите.

В други новини от COP27 Independent съобщава, че "Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив обещават действия по отношение на изменението на климата" преди срещата на върха. В статията - написана от "независими репортери", а не от посочен автор - се казва: "Саудитската зелена инициатива, подкрепена с 1,65 млрд. паунда от държавните ресурси, ще бъде домакин на собствена среща на върха на 11-12 ноември. Тя ще бъде предшествана от конференция на Близкоизточната зелена инициатива на 7 ноември."

Председател на "висшия комитет" за SGI е саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е цитиран в статията да казва, че конференцията и по-широките усилия на COP ще вдъхновят "съвместна дейност на местно, регионално и международно ниво".

В Индия пък The Wire публикува статия със заглавие: "След многобройните си призиви и обещания, Обединеното кралство не изпълнява задълженията си по 288 млн. долара, поети към Зеления фонд за климата".

 

ИЗБРАНО