Ако глобалното затопляне продължи, сините езера по света са застрашени да станат зелено-кафяви, пише Физ.орг, позовавайки се на публикация в сп. "Джиофизикъл рисърч летърс", цитирана от БТА.

Настоящото проучване представя първата глобална инвентаризация на цвета на езерата.

Според авторите му промените в цветовете на водата им могат да означават влошаване на здравето на екосистемите.

Въпреки че вещества като водорасли и седименти могат да повлияят на цвета на езерата, настоящото проучване показва, че температурата на въздуха, валежите, дълбочината и надморската височина на тези водни басейни също играят важна роля при определянето на най-често срещания цвят на водата.

>>>>>Виж галерия>>>>>

Сините езера, които съставляват по-малко от една трета от световните езера, обикновено са по-дълбоки и са в хладни, високопланински региони с големи количества валежи и ледена покривка през зимата.

Зелено-кафявите езера, съставляващи 69 процента от всички езера, са по-широко разпространени и са в по-сухи региони, във вътрешността на континентите и по крайбрежията, установява проучването.

Изследователите са използвали повече от 5 милиона сателитни изображения на 85 360 езера и водни резервоари по света от 2013 до 2020 г., за да определят най-често срещания цвят на водата им.

"Никой досега не е изследвал цвета на езерата в глобален мащаб", казва Сяо Ян, хидролог от Южния методистки университет и автор на изследването.

Цветът на едно езеро може да се променя сезонно, отчасти поради изменения в растежа на водораслите. Поради тази причина авторите характеризират цвета на езерото, като оценяват най-често срещания му нюанс за седем години.

Новото проучване освен това изследва как различните степени на затопляне могат да повлияят на цвета на водата, ако климатичните промени продължат. Проучването показва, че изменението на климата може да намали процента на сините езера, много от които се намират в Скалистите планини, Североизточна Канада, Северна Европа и Нова Зеландия.

"По-топлата вода, която предизвиква по-голям цъфтеж на водораслите, има вероятност да измести езерата към зелените цветове", казва Катрин О'Райли, еколог от университета на Илинойс.

В северноамериканските Големи езера, които са сред най-бързо затоплящите се, се наблюдава засилен цъфтеж на водорасли, отбелязва О'Райли. Предишни изследвания са установили, че и в отдалечените арктически райони има езера, които стават по-зелени.

Докато предходни проучвания са използвали по-сложни и прецизни индикатори за разбиране на цялостното здраве на езерните екосистеми, цветът на водата е прост, но надежден показател за качеството на водата, който може да се наблюдава от сателити в глобален мащаб. Този подход дава възможност да се проучи как отдалечените езера се променят в зависимост от климата.

"Ако използвате езерата за риболов, прехрана или питейна вода, промените в качеството й, които вероятно ще настъпят с позеленяването им, ще означават, че пречистването й ще бъде по-скъпо", допълва О'Райли. "Възможно е да има периоди, в които водата да е неизползваема, а рибните видове да изчезнат, така че няма да получаваме същите екосистемни услуги от тези езера, когато те се превърнат от сини в зелени".

Освен това промените в цвета на водата могат да имат последици за отдиха и културата на места като Швеция и Финландия. С продължаващото затоплянето езерата в Северна Европа вероятно ще загубят зимната си ледена покривка, което може да се отрази на свързаните с тях дейности.

"Никой не иска да плува в зелено езеро, така че от естетическа гледна точка някои от тези водни басейни, които винаги сме смятали за места за отдих или духовни убежища, могат да изчезнат с промяната на цвета", казва О'Райли.