"Бързите пари на Уолстрийт разгледаха отблизо ключови сектори в зелената икономика и решиха да заложат срещу тях", съобщава Bloomberg.

Оценявайки позициите на 500 хедж фонда, анализът на Bloomberg разкрива, че те са средно "къси" по отношение на батерии, слънчева енергия, електрически превозни средства и водород и "къси" по отношение на изкопаеми горива.

Материалът продължава: "Мениджърите в индустрията на хедж фондовете за 5 трилиона долара казват, че причината е очевидна: въпреки обещанията акциите на чистата енергия и екологичните технологии изостават далеч от по-широкия пазар.

Институциите с дълбоки джобове заключават, че много инвестиции в климата няма да се изплатят толкова бързо или толкова доходоносно, както са се надявали.

Bloomberg разговаря с различни мениджъри на хедж фондове за своите открития.

Изданието отбелязва, че повечето мениджъри "посочват все по-враждебна геополитическа среда, с пречки като тарифни войни, които ги карат да не желаят да инвестират в класически екологични залози като електромобили или слънчева енергия".

Той добавя: "Всъщност, тъй като голяма част от веригата за доставки на зелени технологии сега зависи от Китай, рискът от пълномащабна търговска война, насочена към неговите продукти, се превърна в пряка заплаха за финансовата привлекателност на чистата енергия, казаха те." Статията включва анализ "сектор по сектор" на залозите, направени от хедж фондовете.

Медията казва, че има "няколко светли точки, като вятърна енергия и мрежи", но като цяло "данните сочат нежелание сред хедж фондовете да станат зелени".