В последния си годишен доклад "Световни енергийни перспективи" Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава, че търсенето на електроенергия в света нараства по-бързо от очакваното, което затруднява страните да намалят въглеродните емисии, съобщава New York Times.

МАЕ твърди, че през следващото десетилетие светът може да добавя към мрежите еквивалента на годишното търсене на електроенергия в Япония всяка година, което се дължи на търсенето на нови фабрики, електрически превозни средства, климатици и центрове за данни, обяснява вестникът.

"Цялото това допълнително търсене затруднява борбата с изменението на климата", се казва в статията и се добавя: "Преди това агенцията очакваше, че световното потребление на въглища, най-мръсното от изкопаемите горива, ще намалее значително до 2030 г., тъй като ще се увеличи потреблението на вятърна и слънчева енергия. Но тъй като търсенето на електроенергия бързо нараства в места като Китай и Индия, сега се предвижда използването на въглища да намалява по-плавно."

Изданието цитира изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол, който казва, че светът "навлиза с голяма скорост в ерата на електричеството, която ще определя глобалната енергийна система занапред".

В доклада на МАЕ се посочва, че този преход може да доведе до значително поевтиняване и увеличаване на изкопаемите горива, тъй като страните ще имат достъп до повече нефт, газ и въглища, отколкото е необходимо за стимулиране на икономическия им растеж, пише "Гардиън".

Бирол казва, че докладът потвърждава прогнозата на МАЕ, че световното потребление на изкопаеми горива ще достигне своя връх преди 2030 г. и ще започне трайно да намалява с влизането в сила на политиките за климата, пише вестникът.

Но МАЕ "също така отбеляза високо ниво на несигурност, тъй като конфликти обхващат Близкия изток и Русия, произвеждащи нефт и газ, и тъй като страните, представляващи половината от световното търсене на енергия, имат избори през 2024 г.", казва Ройтерс.

Асошиейтед прес акцентира в репортажа си върху това как глобалното преминаване към електрически превозни средства "е на път да наруши световния пазар на петрол".

Той добавя: "Агенцията заяви, че въз основа на настоящите тенденции и политики и наличието на материали, електромобилите ще достигнат 50% от световните продажби на автомобили през 2030 г."

Си Ен Ен изтъква потенциалното "облекчение" за потребителите от по-ниските цени на енергията, докато Wall Street Journal отбелязва, че "чистите енергийни източници ще нарастват с по-бързи темпове от световното търсене на енергия до края на десетилетието, като в средата на 30-те години ще станат най-големият източник на енергия".