Фермерите докараха стотици трактори в  Дъблин в знак на протест срещу плановете на правителството, предаде Скай нюз.

Земеделските работници казват, че въпреки че им е обещана финансова подкрепа, за да направят промени в работата си, благоприятни за климата, всичко, което са видели, е "празна реторика и възвишени цели". Правителството твърди, че ангажиментът, който имат с фермерите, е безпрецедентен.

Конвой от над 100 трактора и селскостопански превозни средства премина през центъра на Дъблин вчера, неделя. Така ирландските фермери протестираха срещу плановете на правителството за мерки срещу изменението на климата.

Протестът, организиран от Ирландската асоциация на фермерите (IFA), наруши движението в столицата, като митингът се проведе близо до правителствени сгради.

Секторът на селското стопанство е решаваща част от ирландската икономика, като храните и напитките са основният износ. Секторът е доминиран от производството на говеждо месо и едър рогат добитък, а Ирландия има най-високото производство на метан на глава от населението в Европейския съюз.

Правителственият план за действие за климата изисква селскостопанският сектор да намали емисиите си на парникови газове с 22-30% до 2030 г., като трябва да се предприемат повече от 40 мерки.

Правителството обеща финансова подкрепа, но групи от фермери казват, че всичко, което са видели, е "празна реторика и възвишени цели".

 Президентът на IFA Тим Кулинан, който се обърна към тълпата на вчерашния митинг, каза: "Фермерите са много наясно с климатичните предизвикателства и искат да изиграят своята роля. "Но това правителство няма план.

Правителството трябва да осигури повече финансиране, включително правилно финансирана Обща селскостопанска политика, за да гарантира, че земеделските производители могат да поемат предизвикателството на климата, като същевременно остават жизнеспособни.

Сред мерките, които фермерите трябва да предприемат, е намаляването на използването на торове и "стабилизирането" на броя на стадата чрез клане на животни на по-ранна възраст - 24 месеца вместо 27 месеца - до 2030 г.

Това ще се отрази на фермите на говеждо месо като Ерика О'Кийф от Кашел в окръг Типъри.

Застанала до трактора си в Дъблин, тя казва: "Ние като фермери правим много за околната среда.

"Нямаме нищо против да направим всичко възможно, но в същото време това също не може да ни изкара от бизнеса. Селското стопанство е нашият поминък - трябва да сме жизнеспособни."

Sky News е посетила фермата за говеждо месо на Томас О'Конър, близо до Мун в окръг Килдър, за да види дали фермерите смятат, че са изкупителна жертва в стремежа за намаляване на емисиите.

"Като сектор селското стопанство се чувства сякаш е обвинявано несправедливо", казва г-н О'Конър.

"Ние сме тези, които се стремим да се променим, но това не е по-различно от всеки бизнес. Ще ни трябва малко време, за да може науката да докаже какво правим и имаме нужда от подкрепата на широката общественост.

"В крайна сметка вие сте нашите потребители и ако не подкрепяте това, което правим, вие също би трябвало да бъдете обезпокоени много от посоката, в която вървим.

Основна причина за протеста на IFA беше това, което тя характеризира като "липса на ангажираност" от страна на правителството по въпросите.

"Аз абсолютно отхвърлям това твърдение", отговаря министърът на земеделието Чарли МакКоналог пред медията.

"Никога досега не е имало такова ниво на ангажираност и консултации, отколкото през последните три или четири месеца.

"Пътувах през последните няколко месеца до всяко кътче на Ирландия и провеждах публични срещи и се ангажирах с всеки един фермер."

Министърът казва, че ирландското правителство ще подкрепи селскостопанския сектор за намаляване на отпечатъка на емисиите на индустрията и че хората трябва да признаят усилията, които фермерите вече са поели, за да станат по-екологични.

Но протестът в неделя демонстрира нивото на недоверие, което все още съществува между хората, които слагат храна на ирландските маси, и правителството, което се опитва да им каже да променят начина, по който правят това