Учени от Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия, са установили, че микропластмасата във въздуха оказва влияние върху климатичните промени, съобщава сайтът на учебното заведение.

Изследователите са стигнали до този извод, анализирайки ефектите от съдържанието на малки частици пластмаса в атмосферата. Според тях обемът на микропластмасата във въздушната обвивка на Земята се увеличава с всяка изминала година и ускорява процеса на глобалното затопляне.

За целите на изследването учените са разработили компютърен модел. С негова помощ те са изчислили обема на микропластмасата, която се съдържа понастоящем в земната атмосфера, както и ефекта й върху повишаването на глобалната температура.

Резултатите от симулацията показват, че на този етап ефектът от микропластмасата върху климатичните промени е незначителен.

Учените обаче предупреждават, че съдържанието й в атмосферата продължава да се увеличава, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на глобалното затопляне.

Изследователите напомнят, че малките частици пластмаса имат способността да разсейват и поглъщат слънчева светлина и радиация.

Микропластмасата отдавна е призната за опасен отпадък, който замърсява планетата и вреди на здравето на хората