Британски учени кръстиха бързо топящ се антарктически ледник на шотландския град Глазгоу, който е домакин на тазгодишната среща на високо равнище COP26 за промените в климата, с цел да привлекат общественото внимание към глобалното затопляне, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Няколко други безименни ледника, които се намират в Британската антарктическа територия, вероятно ще бъдат кръстени на градове, в които са провеждани важни срещи и конференции за климата или са подписвани споразумения - Женева, Берлин, Рио, Киото, Париж.

"Знаем, че ако продължим по сегашния път на емисиите, вървим към затопляне с 2,7 градуса до края на века", казва Хедър Сели от университета на Лийдс, която наблюдава ледниците чрез сателити. "Последствията от това за интензитета и честотата на събития като суши, наводнения, циклони и т.н. са ясни", добави тя.

Учените са изследвали верига от ледници в западната част на Антарктида.

Изследователите са открили, че пътуването им от сушата до океана се е ускорило средно с 25 процента между 1994 и 2018 г. поради изменението на климата.

За този период ледниците са изгубили 315 гигатона лед, допринасяйки за повишаването на глобалното морско равнище.

Ледникът Глазгоу е дълъг 104 километра и с площ от 2630 квадратни километра е около 15 пъти по-голям от шотландския град, чието име носи