Със затоплянето на климата планинските райони ще се сблъскат с повече екстремни валежи, отколкото се смяташе досега, съобщава New York Times.

Ново проучване, публикувано в списание Nature, разглежда колко от увеличените екстремни валежи ще паднат като сняг и колко като дъжд, като установява, че за всеки един градус по Целзий, с който планетата се затопля, по-високите планински райони могат да очакват 15% повече екстремни валежи, продължава вестникът.

За да се изчисли увеличението, в изследването са използвани измервания на дъждовете и снеговете от 1950 г. насам и компютърни симулации, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че проливните дъждове в планините предизвикват проблеми като наводнения, свлачища и ерозия.

Проучването установява, че най-голямото увеличение на дъждовете се забелязва на височина около 10 000 фута (3 000 метра), което включва голяма част от западната част на САЩ, както и части от Апалачите, Хималаите, Тян Шан, Хиндукуш и Алпите, съобщава "Гардиън". New Scientist, Washington Post и други също отразяват историята.

 

Междувременно, в редакционна статия на зеления флагман, в. "Гардиън" се казва, че подходът на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак към нулевото нетно потребление е "страхливо отстъпление" и че историята ще го съди "сурово за това, че е изоставил неотложните мерки за справяне с климатичните проблеми".

В статията се посочва, че политиката в областта на околната среда е "слязла от дневния ред", а Сунак се е съсредоточил върху по-краткосрочни приоритети, което гарантира, че "Великобритания, която беше лидер в тази област, се превръща в безделник".

Гардиън посочва високата обществена загриженост по въпросите на климата, но подчертава, че единственото съдържание за климата в кампаниите на консерваторите е "циничната карикатура на фанатични "еко-войници", които оказват пагубно влияние върху политиката на лейбъристите".