Ново изследване предупреждава, че кампанията за засаждане на дървета в Африка рсъздава двойна опасност, тъй като ще увреди древните тревни екосистеми, които абсорбират CO2, и същевременно няма да успее да възстанови напълно изчерпаните гори, съобщава Financial Times.

Статията, публикувана в списание Science, се фокусира върху един конкретен проект - Инициативата за възстановяване на горските ландшафти в 34 държави (AFR100), обяснява FT: "Инициативата има за цел да възстанови поне 100 млн. хектара деградирали земи - площ с размерите на Египет - в Африка до 2030 г...

Сред поддръжниците на инициативата са германското правителство, Световната банка и нестопанският Институт за световни ресурси.

Според документа обаче, около половината от приблизително 130-те милиона хектара, които африканските държави са поели ангажимент да възстановят чрез AFR100, са предназначени за не-горски екосистеми, основно савани и пасища.

Изследователите твърдят, че са успели да намерят доказателства само за един проект по AFR100 - в Кения - посветен на възстановяването на пасища. Повече от половин дузина държави, в които няма горски масиви, са поели ангажименти по AFR100, включително Чад и Намибия."

Водещият автор проф. Кейт Пар казва пред Guardian, че "възстановяването на екосистемите е необходимо и важно, но то трябва да се извършва по начин, който е подходящ за всяка система.

Не-горските системи като саваните са неправилно класифицирани като гори и поради това се смята, че се нуждаят от възстановяване с дървета...

Има спешна нужда от преразглеждане на определенията, така че саваните да не се бъркат с горите, защото увеличаването на дърветата е заплаха за целостта и устойчивостта на саваните и пасищата."

Дърветата могат да навредят на тези екосистеми, като внесат твърде много сянка, пише New Scientist: "Това може да попречи на по-малките растения да фотосинтезират, което би имало верижни ефекти за останалите екосистеми."