Африканските лидери предложиха глобален режим за данъчно облагане на въглеродните емисии в съвместна декларация, с която приключи тридневната среща на върха "Африка климат", съобщава BBC News.

Декларацията от Найроби изисква от големите замърсители да се ангажират с повече средства в помощ на по-бедните държави и ще бъде използвана като основа на преговорната позиция на африканските лидери на срещата на върха COP28 през ноември, допълва изданието.

Декларацията призовава най-богатите държави в света да спазят обещанията си, особено неизпълненото обещание за 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата за развиващите се страни, дадено преди 14 години, съобщава Асошиейтед прес. "Нито една страна не трябва да избира между стремежите за развитие и действията в областта на климата", се казва в декларацията, отбелязва информационната агенция.

Африка получава само около 12% от близо 300 млрд. долара годишно финансиране, от което се нуждае, за да се справи с изменението на климата, въпреки че страда от най-тежките последици от него, обяснява Ройтерс.

Организаторите на срещата на върха наблегнаха в подготовката на събитието на подход, основан на пазарни решения, като например въглеродни кредити, но в окончателната декларация най-много се настояваше големите замърсители и световните финансови институции да отделят повече средства за подпомагане на по-бедните държави и да улеснят вземането на заеми на достъпни лихви, добавя изданието.

Декларацията от осем страници заобикаля изкопаемите горива, като ги споменава само в призива към световната общност да "спази ангажиментите си за справедлив и ускорен процес на постепенно намаляване на използването на въглища и премахване на всички субсидии за изкопаеми горива", съобщава Climate Home News. Това е препратка към ключовия ангажимент, който правителствата приеха на COP26 през 2021 г., въпреки че оттогава насам активисти и редица държави настояват за разширяване на този ангажимент, така че да обхване всички изкопаеми горива, допълва изданието.

Президентът на Кения Уилям Руто предлага нов дневен ред на срещата на върха, който да се фокусира върху преминаването на Африка към чиста енергия, тъй като континентът се разтърсва от бедствия, свързани с климата, съобщава Al Jazeera.

Тя цитира думите на Руто по време на срещата на върха: "В Африка ние можем да бъдем зелен индустриален център, който да помогне на други региони да постигнат своите стратегии за нулево нетно потребление до 2050 г. Отключването на възобновяемите енергийни ресурси, които имаме на нашия континент, е добро не само за Африка, но и за останалата част от света."

Според нов доклад на Международната агенция по енергетика инвестициите в енергетиката в Африка трябва да се увеличат повече от два пъти до края на десетилетието, за да може континентът да постигне целите си в областта на енергетиката и климата, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Въпреки това високите разходи отлагат така необходимите инвестиции в ресурсите за чиста енергия и запасите от критични минерали в региона, се отбелязва в доклада. След приключването на срещата на върха за климата в Африка в подкаст на Guardian се задава въпросът дали развитието и действията в областта на климата могат да съществуват едновременно?