Абдули Сесей - заместник-лидер на мнозинството в Националното събрание на Гамбия, който ще представлява гамбийското правителство на срещата за климата COP28, е написал коментар в Newsweek, в който твърди, че "превратът в Нигер, подобно на тези в съседните страни, е "климатичен преврат".

Изглежда, че няма нещо лошо, в което глобалното затопляне да не е замесено, поне според някои мейнстрийм либерални медии.

Сисей пише: "Докато западните учени в кулите си от слонова кост не са съгласни дали конфликтите в Сахел се дължат на изменението на климата, ние на място знаем фактите. За две десетилетия Нигер е претърпял девет засушавания и пет наводнения, които са унищожили селските му центрове. Недостигът на вода предизвиква продоволствена криза на всеки четири години.

Както разкри неотдавнашно проучване на Международния валутен фонд, десетилетията на климатични промени в Нигер са причина за продоволствените шокове, които водят до опустошителни нива на бедност в селските райони. В съчетание с бързото нарастване на населението, нарастващото икономическо недоволство, слабото управление и оскъдните услуги тези условия създават перфектната буря за процъфтяване на екстремизма. Конфликтите за земя и ресурси стават нещо нормално.

Тези, които разполагат с по-голяма огнева мощ, я използват в своя полза. Дали произтичащото от това насилие се дължи на изменението на климата, или на бедността, племенното напрежение или провала на политическите институции? Това е неуместен въпрос, основан на погрешни предпоставки. То е всичко това."

Той очертава някои от важните мерки, предприети от председателството на COP28, като добавя: "Може би най-съществената от тях са усилията на председателството на COP28 през последните месеци в Съвета за сигурност на ООН, за да накара Съвета да включи изменението на климата в разработването на политики в областта на сигурността, мира и конфликтите на най-високо равнище. Не е изненадващо, че това среща особена съпротива от страна на големите замърсители на въздуха като Китай и Русия, които искат да се възползват от намаляването на западното влияние в Западна Африка. Ето защо смятам, че световните лидери трябва да използват предстоящата среща на върха на COP, за да постигнат глобални споразумения както по отношение на сигурността, така и по отношение на финансирането на борбата с изменението на климата."

Междувременно Махмуд Мохилдин - координатор на второто попълване на Зеления фонд за климата - твърди във "Файненшъл таймс", че ако развиващите се страни искат да постигнат целите си от Париж, фондът "се нуждае от спешно попълване".

Той казва: "В световен мащаб сега не е най-лесният момент за набиране на нови средства, но засега прогнозите са добри. През последните седмици имах много положителни разговори с настоящи и потенциални донори."

Ндилека Мандела - писател, социален активист и ръководител на една от най-известните южноафрикански организации за подпомагане на селските райони - написа коментар във в. "Индипендънт", в който твърди, че "Противодействието на СОР28 застрашава Африка".

Мандела казва: "Макар че не е идеално преговорите за климата да се ръководят от петролен магнат, ние сме длъжни да се погрижим за тяхното провеждане пред по-уязвимите нации... Не можем да изискваме съвършенство за сметка на прогреса."