Разширяването на стопанствата и пасищата в амазонските дъждовни гори и изсичането на дърветата заплашва с пандемични заболявания, предупреждават учени, цитирани от фондация Томсън Ройтерс.

Промените в Амазония пропъждат различни видове животни - от прилепи и маймуни до комари, на нови територии и тяхното място заемат по-адаптирани към саваната видове, включително гризачи.

Тези промени, съчетани с нарастващото човешко взаимодействие с животните в резултат на все по-дълбокото навлизане на хората в горите, увеличава вероятността от прескачането между видовете на силно заразни вируси, бактерии и гъбички, казва Адалберто Луис Вал, изследовател в Националния институт за изследване на Амазония в Манауш, Бразилия.

Към заплахата се добавят и промените в температурите и дъждовете заради климатичните изменения.

"Организмите се опитват да се адаптират, те са изправени пред нови предизвикателства, когато сменят местообитанията си", каза ученият в телефонно интервю.

Специалисти от института за здравни изследвания "Евандро Чагас" в Белем са идентифицирали около 220 различни типа вируси в Амазония, 37 от които могат да предизвикат болести при хората, а 15 са с потенциала да предизвикат епидемии.

Сред тях има различни вариации на енцефалити като западнонилска треска и бразилски вирус от същото семейство, което предизвиква жълта треска, става ясно от публикация през май в списанието на Бразилската академия на науките.

Вал е особено притеснен от арбовирусите, разпространявани от насекоми, като треска денге и зика.

Сесилия Андреаци от фондация "Освалдо Крус", бразилски здравен институт, казва, че нарастващото обезлесяване и пожарите в Амазония могат да доведат до срещи между разселващите се видове, което ще позволи на различните патогени да се променят и да прескачат между видовете.